Kent Haberleri

Japon deprem uzmanından İstanbul, İzmir ve Doğu Anadolu için deprem uyarısı! Resmen açıkladı! SON DAKİKA!

Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul, İzmir ve Doğu Anadolu için deprem uyarısı yaptı. İşte uzmanın o açıklamaları...

Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, özel bir firmanın "Yeniden Hep Beraber Ayağa Kalkıyoruz" sloganıyla hayata geçirilen projesi çerçevesinde "Kaşif" adı verilen mobil eğitim tırı ile geldiği Elazığ'da, dün bir otelde gerçekleştirilen programda önemli açıklamalarda bulundu. 

Moriwaki, programda, yapı güçlendirmesi ve depreme ilişkin inşaat mühendisleri, mimarlar ve paydaş sektör çalışanlarına ilişkin seminer verdi. 

Erzincan'daki etkinliğe katılmak amacıyla şehirden ayrılmadan önce gazetecilere açıklamalarda bulunan deprem uzmanı, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın uzun bir aradan sonra 24 Ocak 2020'de 6,8 büyüklüğündeki Elazığ depremi ve 6 Şubat'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremleri ile yeniden kırıldığını, bu kırılmanın fay hattının stres biriktiren bölgelerinde süreceğinin altını çizdi. 

Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, bu depremlerden sonra 20 Şubat tarihinde Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 ve birkaç dakika arayla Samandağ ilçesinde 5,8 büyüklüğünde deprem olduğunu anımsattı ve "Hatay'dan sonra nerede kırılma olabilir dersek denizde ve Kıbrıs tarafında yaşanabilir" diye konuştu. 

Doğu Anadolu Fay Hattı'nda yine Bingöl ve Karlıova, Bitlis, Muş ve Van tarafında bir deprem meydana gelebileceğinin tahmin edildiğine dikkat çeken Moriwaki, "Dün Tunceli'de ve birkaç gün önce Malatya'da sarsıntı oldu ama bunlar için artçı depremler denilebilir. Artçı sarsıntılar 2 sene sürebilir. Artçılar, çok az 4-5 büyüklüğünde, ara ara 3 büyüklüğünde yaşanabilir" dedi ve bunları normal olduğunu söyledi. 

BU BÖLGELERE DİKKAT 

Karlıova, Bingöl, Van, Muş, Bitlis dahil olacak şekilde buralara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin her yerinde deprem olabileceğinin, ülkenin deprem haritasında kırmızı, yani riskli bölgede yer aldığının altını çizdi. 

"Depreme hazırlıklı olunursa hasar yüzde 70 ortadan kaldırılabilir. Bunun için şu andan hazır olmak lazım" diyen Moriwaki, Türkiye genel olarak düşünüldüğünde Marmara Bölgesi ve İzmir'de deprem olabileceğini söyledi. 

Moriwaki, binaların depreme dayanıklılığı noktasında zemin seçiminin çok önemli olduğuna vurgu yaptı ve özellikle kentsel dönüşüme destek olunması, bunun hep beraber yapılması gerektiğini söyledi. 

Deprem uzmanı özellikle yumuşak zeminlerde sıvılaşma olduğunu belirterek, "Ova bölgeler aynı şekilde. Hatay'da ve Kahramanmaraş'ta ova tarafında çok hasar alındı. İstanbul'un riskli bölge olduğunu belirtiyoruz. İstanbul'da acil olarak kentsel dönüşümü bitirmek lazım" dedi. 

Moriwaki, şehir şehir gezerek inşaat sektörü paydaşlarına yönelik seminerler verdiğini dile getirdi, yapı güçlendirmesinde beton ya da çelik kullanabileceğinin fakat karbon fiber kaplamanın daha ekonomik ve kısa sürede yapılacak bir çözüm olduğunu anlattıklarının altını çizdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 46 bin deprem konutu ve köy evi için teslim tarihi verdi!

Hatay'da depremzedeler için inşa edilen örnek 25 köy evi görüntülendi!

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara depreminin büyüklüğüne 7.5 dedi! Marmara yerle bir olur!

Prof. Dr. Ahmet Ercan Van depremi için tarih vererek yapılması gerekenleri açıkladı! Bu yapılar çok yorgun...