22 / 12 / 2024

Japonya büyük depremleri nasıl az hasarla atlatıyor? Binalar nasıl inşa ediliyor? 

Japonya büyük depremleri nasıl az hasarla atlatıyor? Binalar nasıl inşa ediliyor? 

Türkiye'de depremlerin neden olduğu yıkımın ardından, sık sık depremlerle sarsılan ama binaları yıkılmayan Japonya'da depremlerin az hasarla atlatılması gündeme geliyor. Peki Japonya büyük depremleri nasıl az hasarla atlatıyor?



Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki ayrı deprem, binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Türkiye'de depremlerin neden olduğu yıkımın ardından, sık sık depremlerle sarsılan ama binaları yıkılmayan Japonya'da depremlerin az hasarla atlatılması gündeme geliyor. 

Dünyanın aktif yanardağlarının yüzde 10’unun bulunduğu fay hatlarının üzerinde yer alan Japonya’da senede yaklaşık 1500 deprem oluyor.

Dört büyük adadan oluşan ülkede bu depremler okyanusun kıyısında ya da altında yaşanırsa tsunami de meydana geliyor. Japonya’nın sarsıntı şiddetine göre şindo denilen kendi deprem şiddeti ölçme sistemi bulunuyor ve ülkenin en önemli farkı; deprem gerçeğini kabul ederek davranış göstermesi ile hazırlık yapması olarak öne çıkıyor.

Japonya büyük depremleri nasıl az hasarla atlatıyor? Binalar nasıl inşa ediliyor? 

Son 20 senede Japonya’da 6 ve üzeri şiddetinde en az 28 deprem meydana geldi. Bunların arasında en ölümcül olanları Ocak 1995’te Kobe’de yaşanan Büyük Hanshin-Awaji Depremi ve Mart 2011’de Fukuşima’yı vuran Büyük Doğu Japonya Depremi oldu. Bu depremlerde yaşanan can kayıplarının sebepleri ise yangın ile dev tsunami oldu. 

Peki Japonya'da büyük depremler nasıl az hasarla atlatılabiliyor? Depremin az hasarla atlatılması mümkün mü? İşte ayrıntılar...


Geri Dön