25 / 12 / 2024

Joachim Fels: 2014’te küresel ekonominin rotasını beş değişim belirler!

Joachim Fels: 2014’te küresel ekonominin rotasını beş değişim belirler!

Amerikan bankacılık devinin küresel baş ekonomisti Fels ’e göre dünya ekonomisini Fed’in çıkış yöntemi, Japon ekonomisi, AB bankacılığı, Çin’in durumu ve gelişen ülkelerdeki yapısal reformlar etkileyecek




ABD’li bankacılık devi Morgan Stanley, 2014 yılında Avrupa’dan Çin’e, Japonya’dan ABD’ye kadar bütün dünyayı etkileyecek beş büyük değişimi sıraladı. Morgan Stanley’in Küresel Baş Ekonomisti Joachim Fels, kaleme aldığı bültende dünya ekonomisinin bu yıl geçireceği beş büyük değişime dikkat çekti. Fels bu veriler ışığında dünya ekonomisinin 2014’te beş büyük değişim geçireceğini söyleyerek onları şöyle sıraladı:


1. Fed azaltımı yönetmeli


“Fed, yeni Başkan Janet Yellen önderliğinde geri çekilmeyi yöneterek faiz oranlarına dair güvenilir bir rehberlik sağlamalı. Banka 2013 yazında piyasaların ‘Geri çekilme, sıkılaştırma demek değildir’ açıklamasının göz ardı edilmesinin ardından meydana gelen tatsız olayların tekrarını önlemeli.”


2. 2014 Japonya için sıkıntılı geçecek


“Bu yıl, Japonya’nın GSYH büyümesi için zor bir yıl olacak. Büyük şirketlere uygulanan vergi indirimlerinin, tüketici ürünlerindeki vergi artışının neden olduğu daralmayı dengelemesi zor görünüyor. Buna ek olarak, büyümeyi desteklemesi öngörülen yapısal reformlarda ciddi bir ilerleme beklenmiyor. Japonya Merkez Bankası’nın yıl içinde varlık alımlarını artırarak Fed benzeri ileriye dönük rehberlik sağlamasını bekliyoruz.”


3. Avrupa bankacılığı temizlemeye çalışacak


“Avrupa Merkez Bankası yılın dördüncü çeyreğinde Euro Bölgesi’ndeki tüm bankaları denetler konuma gelecek. Bunun öncesinde bankalara yönelik yapılacak varlık kalitesi incelemeleri ve stres testlerinin bankacılık sistemini bütünleştirip temizlemesi bekleniyor.”


4. Çin reform güdümlü büyümeye geçmeli


“Çin kredi ve devlet destekli büyümeden reform destekli büyümeye geçmek durumunda kalacak. Mali liberalleşme ile bireysel ve toplumsal özgürlüklerin artırılması, kaynakların dağılım kalitesini tüketim temelli büyümenin başaramayacağı şekilde iyileştirebilir.”


5. Gelişen piyasalarda yapısal reform ihtiyaç


“Yatırımcılar ve politika yapıcılar ilerlemenin tek yolunun döngüsel tepkiler vermek yerine yapısal reformlar yapmaktan geçtiğini biliyor. Yine de, gelişen piyasa politika yapıcıları ya reform yapmaktan kaçındı, yanlış yollara girdi ya da kısa dönem zorluklarla karşılaştı. 2014 yılında atmosferin birkaç gelişen piyasa için zorlayıcı olması bekleniyor.”


‘Türk varlıklarının yönünü bu yıl siyasi gelişmeler belirleyecek’


Morgan Stanley, Türkiye ekonomisi üzerindeki aşağı yönlü risklerin arttığına ve siyasi gelişmelerin bu yıl Türk varlıkların seyrini belirleyeceğine dikkat çekerek Türkiye için “endeks altında getiri” tavsiyesini korudu. Morgan Stanley tarafından dün yayımlanan raporda Türk varlıklarının yönünü bu yıl siyasi gelişmelerin belirleyeceği ifade edilerek, “Mayıs ayındaki gösteriler ve sonrasındaki sürpriz soruşturma nedeniyle yabancı yatırımcıların algısı ve Türkiye’ye yönelik genel algı bozuldu” denildi. Raporda yıl sonu dolar/TL kuru beklentisi yükseltilirken, dolar/TL kurunun 2014 ikinci çeyreğine kadar 2.3 liraya çıkacağını daha sonra siyasi belirsizliğin azalması ve faiz artışına bağlı olarak toparlanacağını öngörüyor. Hisse senetlerinin 2013 sonu itibariyle “aşırı satım” seviyelerinde olduğu ifade edilen raporda, buna rağmen lira ve faizin baskı altında bulunması, büyüme beklentilerinin zayıflaması ve şirket bilançolarında döviz cinsi yükümlülüklerin artması nedeniyle, “endeks altında getiri” tavsiyesinin korunduğu ifade edildi.



Dünya


Geri Dön