14 / 05 / 2024

Kabeyi genişletme çalışmalarında revaklar numaralandırıldı!

Kabeyi genişletme çalışmalarında revaklar numaralandırıldı!

Kabenin genişletilmesi ile ilgili çalışmaların son hacının da Mekke topraklarından gitmesinin hemen ardından başlayacağı bildirildi. Genişletme ile ilgili Kabenin her yerinde olduğu gibi revaklarda da numaralandırma ve topoğrafik çalışmalar yapıldı



Saudigazette gazetesinde yer alan habere göre, Mescid-i Nebevi Ve Kabe İşleri Genel Başkanlığı Asistanı Dr.Yusuf Al Wabil, son hacının ayrılması ile birlikte genişletme çalışmalarının başlayacağını söyledi.

Genişletme çalışmaları sonrası tavaf eden insan sayısı da saatte 50 bin kişiden 130 bin kişiye kadar yükseleceğini anlatan Al Wabil, çeşitli inşaat şirketleri ile işbirliği içinde Kabenin en güvenilir ve sağlıklı şekilde genişletilmesi için çalışmalar yapıldığını, genişletme çalışmalarının 3 yıl içerisinde tamamlanacağını kaydetti.

Çalışmaların en yüksek kalite seviyesinde yürütüleceğinin altını çizen Al Wabil, öncelikle genişletme ile ilgili hangi yolların izleneceğinin belirleneceğini ve ana giriş çıkışların böylece ortaya çıkacağını söyledi. Bu çalışmalar sırasında Kabe ziyaretinin, tavafın ve ibadetlerin aksamayacağını da dile getiren Al Wabil, "Bu çalışmalar kimseyi rahatsız etmeyecek ve ibadetler için yeterli yer olacak" dedi.

Al Wabil, Hacerül Esved ve Hz.İbrahim makamının bu çalışmalardan etkilenmeyeceğini de dile getirirken, "Eski Harem (Kabe) fotoğraflandı ve bölgeler numaralandırıldı. Son hacının gidişi ile birlikte çalışmalar hemen başlayacak. Proje çoğunluk olarak Suudi şirketler tarafından yürütülecek. Aynı zamanda 2 Alman şirketi çalışmalar sırasında izolasyon ve tozların Kabeyi rahatsız etmemesi, çıkan tozların Kabe dışına ulaştırılmasından sorumlu olacak" ifadelerini kaydetti.

Bu arada Hac Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Dr.Abdul Aziz Sarooji de, genişletme çalışmalarından sonra tavaftaki sıkışıklıkların ortadan kalkacağını ve büyük rahatlamanın olacağını dile getirdi.

REVAKLAR NUMARALANDIRILDI

Dr.Yusuf Al Wabilin genişletme için topoğrafik çalışmaların yapıldığını ve numaralandırmaların gerçekleştirildiğini söylemesinin ardından Kabedeki revakların da numaralandırıldığı gözlendi.

Suudi Arabistan basınında Kabe genişletmesi ile ilgili Veliaht Prens Naif de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, genişletme çalışmalarının başlayacağını bildirmişti.

Ancak Suudi basınında çıkan haberlerde revakların yıkılıp yıkılmayacağı konusunda kesin bir şey yazılmazken, geçtiğimiz günlerde Okaz gazetesi revakların genişletme çalışmaları çerçevesinde numaralandırıldığını yazmıştı.

AA


Geri Dön