29 / 04 / 2024

Kadıköy sahiline cami yapılacak!

Kadıköy sahiline cami yapılacak!

İSTANBUL 'un siluetinin en önemli noktalarından biri olan Kadıköy sahiline ' Ulu Cami ' adında yeni bir cami inşaatı için düğmeye basıldı.



Diyanet İşleri Başkanlığı, Haydarpaşa Garı'nın da yer aldığı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda, İSKİ arıtma tesisi olarak görülen ve fiilen otopark olarak kullanılan alana cami yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Mekansal Planlama Müdürlüğünden talepte bulundu. Dolgu alanı olan tescil dışı araziye yapılacak caminin adı Ulu Cami olarak belirtildi. Bakanlık da görüş almak üzere projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) ve Kadıköy Belediyesine gönderdi. 




Geçtiğimiz günlerde, İstanbul Büyükşchir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanlığının hazırladığı meydan düzenleme projesi Kadıköy sahiline yapılacak dolgu alanları ile gündeme gelmiş, cami projesine yer verilmemişti. Projede cami için belirlenen dolgu alanı yeşil alan olarak gözüküyordu. Dolgu alanı yapılırken denizin temizlenmesi kapsamında arıtma tesisi için kurulduğu, geri kalan alanın ise yeşil alan ve rekreasyon alanı olarak düzenleneceği belirtilmişti. Ancak Mekansal Planlama Müdürlüğünün görüş almak üzere hazırladığı plan değişikliğinde dolgu alanı cami alanı olarak belirlendi. 




Cami inşaatı yapılmak istenen arazinin İstanbul'un kıyı şeridinde yer aldığını ve silueti doğrudan etkileyecek bir noktada olduğunun altını çizen Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücclla Yapıcı, "İstanbul'da yeni bir simge yaratılmaya çalışılıyor. Camileri politik simge haline getirmiş bir anlayışla karşı karşıyayız. Kentin ihtiyacından ziyade gündemi kaydırmak için yapılan bir girişim" dedi. 


Evrensel


Geri Dön