18 / 05 / 2024

Kadınlarda emeklilik yaşı kaç 2022?

Kadınlarda emeklilik yaşı kaç 2022?

Emeklilik, her çalışanın hayalidir. Emeklilik yaşı, kadınlar da ve erkekler de değişiklik göstermektedir. Peki “Kadınlarda emeklilik yaşı kaç 2022?” İşte detaylar!



KADINLARDA EMEKLİLİK YAŞI KAÇ 2022?

Kadınlarda emeklilik yaşı merak edilen konulardan biridir. Belirli koşullara ilave olmaksızın, bir kadının en az 3600 gün ile emekli olunması gerekmektedir.  Kadınlar için emeklilik yaşı 58'e yükselse de, işe başlama kriterleri ve doğum tarihi göz önüne alınarak kadınların emekli olabileceği yaş sınırı genellikle 50 olarak kabul ediliyor.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPILABİLİR Mİ?

E-Devlet internet sayfasındaki Kurumlar bölümüne girilir ve Sosyal Güvenlik Kurumu seçilerek, açılacak sayfadan hemen Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi başlığına tıklanıp emeklilik başvurusunda bulunulabilir.

FATURA VERMEYEN İŞYERİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Şikayetleri, vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapabileceğiniz gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru yolu ile de yapabilirsiniz. Bunun dışında e- devlet üzerinden de bu ihbarlarının yapılabilmesi mümkündür.

YAŞLILIK MAAŞI NE KADAR OLDU?

Yaşlılık maaşı, Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zamdan sonra artış yaşadı. Ocak ayında 1.296 TL olan 65 yaş aylığı Temmuz ayına gelindiğinde 1.684 TL’ye yükseldi. Bu miktar, sosyal yardım niteliğinde olduğu için 3 ayda bir kez hesaplara yatmaktadır.

65 YAŞ AYLIĞI KİMLERE VERİLİR?

65 aylığı; öncelikle 65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne isimle olursa olsun bir gelir ya da aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış olması gerekir. Bunlara ilave olarak da bu tip aylık ve nafakanın bağlanması söz konusu olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve muhtaçlığını İl veyahut İlçe Vakıf Mükevelli Heyetlerinden alacakları belgelerle kanıtlayan Türk Vatandaşlarına hayatta bulundukları süre boyunca verilmektedir.

YAŞLILIK MAAŞI NASIL SORGULANIR?

Yaşlılık maaşını ALO 144 hattını arayarak telefon ile sorgulama yapılabilir.

ASGARİ ÜCRETLİ BİR İŞÇİ KAÇ SAAT ÇALIŞIR?

Türkiye’de asgari ücret çalışma saatleri hakkında özel bir düzenleme yer almamaktadır. Haftalık 45 saatlik çalışma süresi bulunmaktadır ve bu süre ile asgari ücret aylık çalışma saati hesaplaması yapılır.

Asgari ücretli bir işçi kaç saat çalışır?

Fatura vermemek suç mu?

Gıda fiyatları bir oynadı pir oynadı! Bu kadarı beklenilmiyordu!


Geri Dön