02 / 05 / 2024

Kadir Topbaş: Çevre ve imar birbirini tamamlasın istiyoruz!

Kadir Topbaş: Çevre ve imar birbirini tamamlasın istiyoruz!

“5. Uluslararası süs bitkileri, peyzaj ve yan sanayileri fuarı” açılışını yapan Başkan Kadir Topbaş, gezdiği dünyanın değişik şehirlerinde gördüğü her güzelliği anında İstanbul’a aktardıklarını söyledi....



Yeşilköy’deki İstanbul Fuar Merkezi’nde açılan fuara İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek ile çok sayıda fuarı gezmek için gelen yerli ve yabancı ziyaretçi katıldı.


Açılıştan önce konuşan Başkan Kadir Topbaş, açılan fuarda yeni tasarım ve ürünleri görmek adına önemli bir şans olduğuna dikkat çekerek, “Hızla gelişen peyzaj mimarimiz mercek altına alınacak ve kamu ve özel sektör bir araya gelecektir” dedi. Yabancı ülkelerden gelen katılımcılarla deneyim paylaşımı da olacağınan değinen Başkan Topbaş, “Yeni fikirlerle vizyonumuz zenginleşecektir. Bu çok olumlu bir gelişmedir” diye konuştu.


Başkan Topbaş kendisinin mimar olması vesilesiyle mesleği ile ilgili olan gelişmeleri yakından takip ederek İstanbul’a yeni açılımlar yapabildiğini kaydetti. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Mimarlık bütünsel bir bakış açısını gerektirir.Tıpkı peyzaj mimarlığı gibi.  Doğa, planlama ve tasarım kavramlarını sistematik bir yapı içinde inceler.Ülkemizde peyzaj mimarlığının hızla geliştiğini görüyoruz.Özellikle istanbul’da son 9 yılda bunun en güzel örnekleri veriliyor. Yoğun bir şekilde görsel ve işlevsel amaçlı ağaçlandırmalar yapılıyor. Parklar ve yeşil alanlar düzenleniyor. Zira belediye olarak gelişmeleri anında istanbul’a aktarıyoruz.”


Göreve geldiği 2004 yılında Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’ni imzaladıklarını hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, bu anlaşmayla birlikte  dünya standartlarını ülkemize taşıdıklarını söyledi. Bu anlaşmanın aynı zamanda İstanbul’un daha estetik bir şehir olmasına yardımcı olduğuna dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş şöyle devam etti: “İstanbul’un göze hitap eden, huzur veren yönleri öne çıktı. Bu çalışmalar, kentin ihtişamına, ferahlığına katkıda bulundu. Kent milyonlarca metrekare yeşil alan kazandı. Sizlerde buna tanıksınız.”


Belediyeciliğin sadece imardan olduğu anlayışının geçmişte kaldığını dile getiren Başkan Topbaş, günümüz dünyasında bu anlayışın yerini çağdaş belediyeciliğin aldığını söyledi. “Kentin tarihi ve doğal dokusunu bir arada ele alıyoruz” diyen Başkan Topbaş konuşmasına şşöyle devam etti: “Çevre ve imar birbirini tamamlasın istiyoruz. Estetiği ile teknolojisi ile kenti bir üst lige çıkartıyoruz. Bu amaçla tarihi eserlerimizi restore ediyoruz. Anıtsal özellik taşıyan ağaçlarımızın bakımını yapıyoruz. Kenti süs bitkileri, lale ve erguvanlarla beziyoruz. Artık istanbul bahara lale ile merhaba diyor.  270 türde 15 milyon lale kente renk katıyor. Milyonlarca bitki daha güzel bir istanbul için açıyor. İstanbul, erguvan ağaçları ile nefes alıyor.”


Başkan Topbaş bu sayede süs bitkileri pazarına bir canlılık getirdiklerini ve bu süs bitkilerinin yeri üretim olduğunun altını çizdi. İstanbul güzelleşirken üreticilerinde para kazandığını, yurtdışına lale ve süs bitkisi satar hale gelindiğini kaydeden Başkan Topbaş, “Bu aynı zamanda ekonomimize de bir katkıdır. Zira biz, insana hizmet için varız” dedi.


Başkan Topbaş bu gibi çalışmalarla kentte yeşil alan oranının yüzde 64 arttığına dikkat çekti. 


Milyonlarca ağaç dikildiğini ve park yapım işini İstanbul’un köylerine kadar taşıdıklarını ifade eden Başkan Topbaş, “Zeytinburnu’nda bir milyon metrekarelik bir park yapıyoruz. Anadolu yakası’na da böyle devasa bir park yapacağız. Çevreciliğin lafla değil işle olduğunu gösteriyoruz. Bu yüzden bizim yatırımlarımız kente bir hareket getiriyor” diye konuştu.


Başkan Topbaş, Bahçe Market’i kurduklarını ve Toprak Analiz Laboratuarını hizmete aldıklarını belirterek, “Gelecek günlerde de aynı kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sizlerle birlikte kentin standartlarını yükseltmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 


Başkan Topbaş, konuşmasının sonunda da şu müjdeyi verdi: “Aziz Atatürk’ün döneminde kurduğu Büyükdere’deki Bahçıvanlık okulunu açmak için çalışmalara başladık. Daha doğru, daha bilgili hizmet veren elamanlar yetişecek.”


Konuşmaların ardından Başkan Topbaş ve protokol birlikte kurdele keserek fuarın açılışını yaptı. 


Stantları gezen başkan Topbaş bayan muhabirlere henüz açmamış tomurcuk lale dağıttı.



Başkan Topbaş fuar açılışından sonra gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Beklenen olumsuz hava şartları ile ilgili olarak bir gazetecinin, “Kış hazırlıkları ile ilgili ne önlemler aldınız?” sorusuna Başkan Topbaş, “Hazırlıklarımızı yaptık. Dünkü toplantımızda 5 bin 400 km’lik güzergahta araçların hareketlerinde sorun yaşamamaları için belirli bölgelere kar küreme ve tuzlama araçları yerleştireceğiz. Yakın takip ediyoruz metorolji bilgileri bizim için önemli. Araçlarımızı önceden konuşlandıracağız. Vatandaşlarımız tedbirsiz oluyor, hazırlıksız olabiliyor. Kış lastiklerini, kar lastiklerini mutlaka taksınlar. Sadece kar için değil, yağışlı havalarda da can güvenliği için gerekli. Hem hayat hem trafik açısından önemli” cevabını verdi.


Başka bir gazetecinin barajlardaki su doluluk oranının azalması ile ilgili sorusuna da Başkan Topbaş şu yanıtı verdi: “Sıkıntısız bir yaz geçirdik. Vatandaşlarımızdan yine de hassasiyet bekliyorum. Barajlardaki doluluk oranları yüzde 39’larda. Bütün doğal kaynaklar çok dikkatli kullanılmalı. Su olarak bakmayalım. Yüzde seksen maliyeti enerjiden geliyor. Su bize ulaşıncaya kadar çok enerji harcıyor. İsraf etmeğimiz zaman rezervlerimiz güçlü olur, hem enerji tasarrufu yapmış oluruz. 135 km’lik Melen’ini ikinci hattının tamamlanması için 6 km kaldı. Yakında o da bitiyor. 1 Milyar Dolarlık proje. Su sıkıntımız olmayacak. Ama yine de suyu harcarken bonkör olmayalım.”


İBB


Geri Dön