02 / 05 / 2024

Kadir Topbaş, Kazan’da Sabantuy Bayramı törenlerine katıldı!

Kadir Topbaş, Kazan’da Sabantuy Bayramı törenlerine katıldı!

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve UCLG Başkanı Kadir Topbaş, Belediye Başkanı Ilsur Metşin’in davetlisi olarak gittiği Tataristan Başkenti Kazan’da Sabantuy (Bahar) Bayramı törenlerine katıldı.




İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve UCLG Başkanı Kadir Topbaş, Belediye Başkanı Ilsur Metşin’in davetlisi olarak gittiği Tataristan Başkenti Kazan’da Sabantuy (Bahar) Bayramı törenlerine katıldı. Tören alanında Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov tarafından karşılanan Başkan Kadir Topbaş, ev sahipleri ve Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolai Patrushev ile birlikte “Sabantuy Bayramı” kutlamalarını izledi. Tatarlar Kadir Topbaş’ı sevgi gösterileriyle karşıladı.


Törende konuşan Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnikhanov, yüzyıllardır kutlanan Sabantuy Bayramı’nın bütün katılımcılara mutluluk getirmesini diledi. Türkiye’den çok önemli bir dostu ağırlamaktan son derce mutlu olduğunu ifade eden Rustam Minnikhanov,, “Kadir Topbaş Bey, coşkumuza eşlik ediyor. Çok yakın bir zaman önce İstanbul’da Sabantuy Bayramı kutlamalarını gerçekleştirdik. İBB bu etkinliğe çok büyük destek verdi. Kendisinden bizlerin selamını İstanbul’a götürmesini rica ediyoruz” diye konuştu.


Kendisini evinde hissettiğini ifade eden Başkan Kadir Topbaş da “Değerli kardeşim Ilsur Metşin İstanbul'a geldiğinde beni Kazan’daki Sabantuy Bayramı etkinliklerine davet etmişti. ‘Davet icabet gerektirir’ diyerek aranızda bulunuyorum. Size Türkiye'den selam getirdim.  Sıcak karşılamadan ve ilginizden dolayı size çok teşekkür ediyorum” dedi.


Ev sahibi Kazan Belediye Başkanı Ilsur Metşin ise, Kadir Topbaş’a hitaben “Türk dünyası sayenizde yükseliyor. İstanbul sayenizde dünyanın en güzel şehirlerinden biri oldu. Sizin İstanbul'da yaptıklarınızı burada anlatmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Sizden öğrenecek çok şeyimiz var.” şeklinde konuştu.


Topbaş’tan yeni evlenen çifte Türk usulü hediye…


Başkan Kadir Topbaş Kazan şehrini gezerken rastladığı yeni evlenen çifte de hediye olarak para taktı. “İstanbul ve Türkiye’de adet böyledir” diyen Başkan Topbaş, damadın yakasına parayı iliştirdi. Topbaş, genç çiftle İdil (Volga) Nehri’nin kenarında hatıra fotoğrafı da çektirdi.


Yakutistan Cumhurbaşkanı Borisov: “Bize yön verin…”


Başkan Kadir Topbaş, Tataristan’ın ardından Yakutistan (Saha) Cumhuriyeti’nin Başkenti Yakutsk’a geçerek Cumhurbaşkanı Yegor Borisov ile görüştü. Görüşmede Yakutsk Belediye Başkanı Aysen Nikolayev de yer aldı.


Kadir Topbaş’ın ziyaretinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Yegor Borisov, Yakutistan’ın altın, gümüş, yakut, elmas gibi değerli madenler çıkarıldığı çok zengin bir ülke olduğunu belirterek, İstanbul ve Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini söyledi.


Yerel yönetim modelini daha yeni yeni öğrenmeye başladıklarını ifade eden Borisov, “Buralarda sizleri görmek bizi çok memnun etti. Sizin desteğinize ihtiyacımız var. Belediye başkanımıza her türlü desteği vermenizi dilerim. Ekiplerimiz karşılıklı çalışsın, bizlere yön verin. İş adamlarınız da gelsin yatırım yapsın. Her türlü yatırıma ihtiyacımız var” diye konuştu.


İBB ve UCLG olarak Yakutistan’a her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Başkan Topbaş da “Sayın belediye başkanı ekibiyle İstanbul’a gelsin. Çalışmalarımız hakkında bilgiler veririz ve ekiplerini eğitiriz. Halklarımız ve dünya barışı için birlikte çalışmaya hazırız” dedi. Topbaş, Cumhurbaşkanı Yegor Borisov’un THY’nin Yakutistan’a direk sefer yapması talebini de görüşeceğini belirtti.


Daha sonra Yakutsk Belediye Başkanı Aysen Nikolayev'in onuruna verdiği yemeğe katılan Başkan Topbaş, ziyaretinin ikinci gününde de MK Ammasov Federal Üniversitesi’ni ziyaret etti ve üniversitede düzenlenen UCLG Toplantısı’nı yönetti. Gezi kapsamında başkentteki Hazine Müzesi’ni gezen ve Isıah(Bahar) Bayramı kutlamalarına da katılan Topbaş’a yerel kıyafetler giydirildi. Bayramı kutlamak için toplanan halk Kadir Topbaş’a ilgi gösterdi.


Topbaş: “Kalkınmada en önemli görev yerel yönetimlerde”


“Şehirler ve Halklar Kentsel Girişimler Karşılıklı Güven Formülü” konulu UCLG Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’dan kardeş ülke Yakutistan’a selamlar getirdiğini söyledi. Başkanlığını gururla yürüttüğü ve dünyadaki 4,5 milyar insanı temsil eden UCLG’nin BM’nin kalkınma hedeflerinde aktif rol almaya başladığını belirten Kadir Topbaş, şöyle konuştu;


“Günümüz dünyasında tüm insanlığın kaderi birbirine bağlı. Globalleşerek küçülen dünyanın barış ve geleceğine hep birlikte katkı sunmak zorundayız. Hepimiz müreffeh bir dünyayı arzu ediyoruz ve farklılıklarımız zenginliğimizdir. Günümüz dünyasında şehirler çok önemli ve hatta yakın gelecekte dünya nüfusunun yüzde 70'i şehirlerde yaşayacak. Bu nedenle şehirlerde huzur, güven refahın sağlanması yerel yöneticilerin birinci öncelikli görevidir.”


Şehirlerin inovasyon (yenilik) ve teknolojinin merkezi olduğunu hatırlatan Başkan Topbaş, “Şehirlilik bir sosyolojik evrimdir. İnsanlar şehirden beklediklerini alabilirlerse kendilerini geliştirirler ve kente katkı sunarlar. Teknolojik gelişmeler şehirlilerin çok daha konforlu ve rahat yaşamasını sağlarken, yerel yönetimler olarak bizler de şehre yeni gelenlerin uyum sağlaması için çalışmalar yapmalıyız. Belediyeler bu noktada hükümetlerin de çözüm ortaklarıdır. Ülkelerin kalkınmasında en önemli göreve yerel yönetimlere düşmektedir. Çözümde yerel yönetimlerin dışında üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşları da aktif rol oynamalıdır. Altyapı hizmetleri başta olmak üzere insanlara eşit hizmet ve fırsatlar sunmak zorundayız. İnsan her şeyi affetmez, adam yerine konmamayı affetmez. Bu nedenle her bireyin bir değer olduğu mantığıyla çalışmak zorundayız” ifadelerini kullandı.


Toplantıda konuşan Yakutsk Belediye Başkanı Aysen Nikolayev de “Kadir Topbaş İstanbul’un ve UCLG’nin çıtasını çok yükseltti” dedi.


İBB


Geri Dön