29 / 04 / 2024

Kahramanmaraş depremi sonrası harita değişti! İşte güncel harita

Kahramanmaraş depremi sonrası harita değişti! İşte güncel harita

Yüzyılın en büyük depremi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkez üslü zelzele Türkiye haritasını değiştirdi. Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinin son halini haberimizde görebilirsiniz.




Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Türkiye haritası değişti

Kahramanmaraş merkezli depremler, büyük bir coğrafyayı aynı zamanda iki kere üst üste etkiledi. Bu etki neticesinde Türkiye’de birçok alan neredeyse yerle bir oldu.  Depremin kış mevsimlerinde olması sebebiyle karın olması, her alanı detaylı olarak göstermese de öteki yerlerdeki belirgin farklılıklar dikkat çekti.Deprem sebebiyle Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 350 km, Çardak Fayı Hattı’nda ise 150 km’lik alan etkilendi. Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 250 km’lik bir alan deprem snasında kırıldı. Uydu çekimleri aracılığı ile ortaya çıkan görüntüler, değişiklikleri meydana çıkardı.

Kahramanmaraş depremi sonrası harita değişti! İşte güncel harita
Diğer yandan ikinci depremin Hatay üzerinde büyük etki etmesi, bölgenin zemin yapısının ilk deprem akabinde değişkenlik göstermiş olmasından kaynaklanıyor.  İlk depremin akabinde Hatay, zemin büyümesi yaşadı ve bu nedenle de ikinci depremde de büyük hasarlar aldı.

Kahramanmaraş depremi, 21. yüzyılda olan en büyük zelzeleler arasında gösteriliyor. Ancak henüz çok yeni yaşandığı için depremin etkilerini öteki  depremlerle karşılaştırmak şimdilik mümkün değil. 

Kahramanmaraş depremi sonrası harita değişti! İşte güncel harita

Türkiye’nin deprem sonrası güncel haritasına bakmak için atlas.harita.gov.tr adresine girip inceleme yapabilirsiniz. Bu web sitesi üzerinde temel harita, hava fotoğrafları haritası, topoğrafik ve uydu (deprem) haritaları mevcut.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin doğusunda yer alan bir fay hattıdır. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın devamı niteliğindedir. Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin en uzun ve aktif fay hatlarından biridir. Fay hattı, yaklaşık 1200 km uzunluğundadır ve başlangıç noktası Erzincan'dır. Daha sonra kuzeydoğuya doğru Erzurum ve Kars bölgelerinden geçerek Türkiye'nin doğu sınırına ulaşır.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön