10 / 05 / 2024

Kahramanmaraş depremleri dünya jeoloji uzmanlarının da radarında! Binalar depreme uygun değil...

Kahramanmaraş depremleri dünya jeoloji uzmanlarının da radarında! Binalar depreme uygun değil...

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’de büyük tartışmaya neden olan inşaat kuralları ve zemine uygun imar prosedürleri, uluslararası bilim camiasını da hareketlendirdi. İşte ayrıntılar... 



Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; depremlerin ardından yaşlanan yıkımların sebeplerinin dünya bilim camiasında ve mühendislik topluluklarında araştırıldığının altı çizilen yazıda; deprem bölgelerine gelen İngiliz ekiplerin de bu konuda araştırmalarda bulunduğu da aktarıldı. 

Dergi, ABD Jeolojik Araştırma kurumundan David Wald'ın konuya ilişkin "Bu boyutta bir deprem dünyanın her yerinde zarar verirdi ancak bölgedeki birçok bina özellikle riske açık durumdaydı" açıklamasını yaptığı belirtildi. 

Kahramanmaraş depremleri dünya jeoloji uzmanlarının da radarında! Binalar depreme uygun değil...

Türkiye'nin deprem yönetmeliklerinde yaptığı değişikliğe karşın bölgede pek çok binanın şiddetli depremlere uygun inşa edilmediğinin belirlendiği ifade edilen yazıda, birçok uzmanın Türkiye'deki inşaat kalitesi, eski binaların güvenli kılınması ve kaçak yapılaşma ile ilgili problemleri gündeme getirdiğinin altı çizildi. 

Bournemouth Üniversitesi'nden afet yönetimi uzmanı ve jeolog Henry Bang, binanın sağlamlığı ve yapısal altyapı tasarımının Türkiye'de meydana gelen felakette önemli bir role sahip olduğunu belirterek "Hasar alan binaların resimlerine bakınca çok güçlü depremlere uygun tasarlanmadıkları belli oluyor. Birçok çok katlı ev iskambil kağıdı gibi çöktü" açıklamasında bulundu.

Hull Üniversitesi'nden deprem uzmanı Dave Petley de, bu büyüklükte bir depremde bile bu kadar çok sayıda binanın yıkılmasının beklenmeyeceğine vurgu yaparak, yetersiz inşaat kurallarının ya da kuralların doğru şekilde uygulanmamasının yanı sıra beklenmeyen zemin koşullarının da bu yıkıma neden olduğunun altını çizdi. 

Kahramanmaraş depremleri dünya jeoloji uzmanlarının da radarında! Binalar depreme uygun değil...

Yazıda, Türkiye'de meydana gelen deprem felaketinin, jeolojik ve teknik incelemelerle risk analizinin özellikle sismik aktivitenin yoğun olduğu yerlerde olası depremlere hazırlık açısından çok önemli olduğunu gösterdiğine dikkat çekildi. 

Jönköping Üniversitesi'nden Mühendislik Profesörü Reza Ahmadi Naghadeh, konuya ilişkin olarak "Genelde jeolojik raporlara inşaat projelerinde yeterince önem verilmiyor. Bunlara sadece prosedür gözüyle bakılıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Dergiye göre pek çok uzman isim, dünyanın çok az yerinde bilimsel bilginin inşaat süreçlerinde ve mühendislik alanında yeterince kullanıldığına vurgu yaptı. 

Birçok kişi bunu araştırıyor! Depremde hasar gören araçlar kaskodan para alacak mı?

Fransız deprem bilimci peş peşe açıkladı! İstanbul depreminin şiddeti tam bu kadar olacak! Son dakika!

AFAD depremzedeler için nakdi yardım ve hak sahipliği gibi soruları yanıtladı! İşte tüm merak edilen soruların yanıtları


Geri Dön