27 / 04 / 2024

Kahramanmaraş depremlerinde yıkılan Diyarbakır'daki Serin-2 Apartmanı onaylı projelere aykırı yapılmış!

Kahramanmaraş depremlerinde yıkılan Diyarbakır'daki Serin-2 Apartmanı onaylı projelere aykırı yapılmış!

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır'daki Serin 2 Apartmanı yıkılmıştı. Apartmanın onaylı projelere aykırı yapıldığı belirlendi. İşte o rapor...



Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının,  Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından şehirde yıkılan binalardaki kusurların tespit edilmesi ile ilgili başlattığı soruşturma, "Deprem Soruşturma Bürosu"nda görevli bir cumhuriyet başsavcı vekili ve bir savcı tarafından yürütülüyor. 

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümünce oluşturulan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporun yanı sıra savcılığın kapsamlı bir rapor isteği üzerine,  İzmir  Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğünce görevlendirilen 6 kişilik bilirkişi heyeti Diyarbakır'a gitti. 

6 kişilik bilirkişi heyeti, Bağlar ilçesindeki Tesisler Kavşağı'nda 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılması sonucu 77 kişinin hayatını kaybettiği Serin-2 Apartmanı ile ilgili incelemelerini tamamlandı. 

Kahramanmaraş depremlerinde yıkılan Diyarbakır daki Serin-2 Apartmanı onaylı projelere aykırı yapılmış!

UYGUN BETON SINIFI İLE İNŞA EDİLMEMİŞ 

Depremin ardından alanda yapılan çalışmalar, yapıdan alınan numunelerin laboratuvar sonuçları, söz konusu yapının arşiv kayıtları ile projelerin incelenmesinnin ardından hazırlanan 41 sayfalık rapor, soruşturma dosyasına dahil edildi. 

Serin-2 Apartmanı ile ilgili hazırlanan raporda, yapının 1998 tarihli yapı ruhsatına göre Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmeliğe tabi olduğuna dikkat çekildi. 

Belediye arşiv dosyasında binaya ait 1998 tarihli yapı ruhsatı ekinde mimari ve statik betonarme projelerinin olduğu ifade edilen raporda, bina girişinin belediye arşiv dosyasındaki projelerden farklı olarak inşa edildiği belirtildi. 

Kahramanmaraş depremlerinde yıkılan Diyarbakır daki Serin-2 Apartmanı onaylı projelere aykırı yapılmış!

Söz konusu raporda, "Belediye arşiv dosyasında belediye temel üstü vizesine rastlanmadığı ve yapı kullanım izin belgesi bulunmamıştır. Binanın deprem hasarı üzerinde zeminden kaynaklı bir etki olmamıştır. Belediye arşiv dosyasında yer alan statik hesap raporunda deprem hesapları bulunmamıştır" denildi ve Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmeliğe göre binanın olduğu ilçenin ikinci derece deprem bölgesinde yer aldığına dikkat çekilerek, "Beton sınıfının en az C20/25 (BS20) olması gerekirken bina statik projesinin beton sınıfı C16/20 (BS16) seçilerek inşa edilmiştir" bilgisine yer verildi. 

Raporda, "1998 tarihli betonarme proje dikkate alındığında beton karot numunelerinin projedeki beton sınıfını sağlamadığı belirlenmiştir. Binanın inşası sırasında betonarme imalatların TS500 ve 1997 Deprem Yönetmeliğindeki konstrüktif koşullara uygun şeklinde yapılmamıştır" ifadeleri kullanıldı ve kolonlara da değinildi. 

Yapılan keşfin tarihi itibarıyla bina enkazı kaldırıldığı için binada kolon kesilip kesilmediği ile ilgili herhangi bir değerlendirme yapılamadığının altı çizilen raporda, heyetin kolon kesiminin vuku bulduğuna ilişkin bir kanaati olmadığı aktarıldı. 

Raporun sonuç kısmında "Serin-2 binasının statik projesinin Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik (1997) şartlarına uygun şekilde hazırlanmaması, belediye arşiv dosyasındaki onaylı projelere aykırı olarak yapılması, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları fenni mesuliyet çerçevesindeki yapım denetimindeki yetersizlikler sebebiyle yıkılmış olduğu görüşüne varıldı" denildi. 

Kahramanmaraş depremlerinde yıkılan Diyarbakır daki Serin-2 Apartmanı onaylı projelere aykırı yapılmış!

Raporda ayrıca şu değerlendirmelere yer verildi:

"Binanın statik hesabında, deprem yükü ve düzensizlik kontrol hesaplarının olmaması, beton sınıfının deprem yönetmeliğine uygun şekilde seçilmemesi, göreli kat ötelemesinin sınırlandırılması kontrolünün ve kolon-kiriş birleşim bölgesi kesme hesabının olmaması ve diğer deprem yönetmeliği kontrollerinin hesap raporunda bulunmaması sebebiyle statik proje müellifinin ve statik-betonarme projeye onay veren mercilerin, bina temel üstü vizesi alınmamasına rağmen inşaata devam edilmesine izin verilmesi ve binanın yapı kullanım izin belgesi düzenlenmeden iskana açılması nedeni ile ilgili belediye ve varsa diğer kurum yetkililerinin sorumlu olduğu belirlenmiştir. Binanın ruhsat eki projelere uygun şekilde inşa edilmemesi, mevcut beton ve donatı mukavemetinin statik projede yer alan beton ve donatı sınıfını sağlamaması ve belirlenen bazı yapı elemanlardaki etriye (Betonarme yapılarda kolon, kiriş gibi taşıyıcı sistem elemanlarının boyuna donatılarını saran, inşaat çeliğinin bükülmesiyle ortaya çıkan bir sargı donatısı) aralıklarının betonarme uygulama projesindeki etriye aralıkları ile uyumlu olmaması gerekçesiyle bina fenni mesulünün ve bina müteahhidinin sorumlu olduğu görüş ve kanaatlerine varılmıştır."

Deprem uzmanı Ahmet Ercan'dan Silivri depremi açıklaması: Marmara gergin mi? Büyük deprem için güç birikti mi? 

Marmara 3.1 büyüklüğünde sallandı, deprem uzmanı Naci Görür açıkladı: Büyük depremin öncüsü mü? SON DAKİKA!

Metro ve metrobüse yakın en ucuz kira 21 bin TL'den başlıyor! İşte ilçe ilçe İstanbul'da kira fiyatları!


Geri Dön