22 / 05 / 2024

Kahramanmaraş depremlerinin Türkiye'ye maliyeti 50 milyar doları aşacak!

Kahramanmaraş depremlerinin Türkiye'ye maliyeti 50 milyar doları aşacak!

Türkiye depremin yaralarını sarmaya çalışırken, ekonomide hesaplanan 50 milyar dolarlık fatura, enflasyondan ihracata ve büyümeye kadar tüm hedeflerin de güncellenmesine neden olacak. İşte ayrıntılar...



Sözcü'de yer alan habere göre; en son açıklanan veriler kapsamında, 11 şehrimizi etkileyen deprem 43 bini aşan can kaybına sebep oldu. Reuters tarafından hazırlanan, hükümet yetkilileri ve ekonomistlerin görüşlerine yer verilen analize göre, depremle berabe istihdam ve üretimde yaşanan sorunların ekonomik etkilerinin zamana yayılması beklenirken, depremin ekonomiye 50 milyar doları geçen bir maliyet ortaya çıkmasına kesin gözle bakılıyor. 

Analize göre Türkiye, mayıs-haziran dönemi şeklinde öngörülen ve henüz yeni bir kararın verilmediği seçime, depremin de etkisiyle yüzde 45 enflasyonla girecek. JP Morgan da yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 43'ten yüzde 45 şekline güncelledi. 

Kahramanmaraş depremlerinin Türkiye ye maliyeti 50 milyar doları aşacak!

Deprem ayrıca Türkiye genelinde elektrik tüketiminin ilk gün yüzde 11, ilk hafta yüzde 7 gerilemesine sebep oldu ve ilk hafta kredi kartı harcamaları da yüzde 20 civarında düştü. 

Depremin büyümeyi 1-2 puan düşüreceği de genel beklenti olurken, ekonomistlerin deprem öncesi yüzde 3 civarındaki bütçe açığı öngörüleri de depremin ardından yüzde 5'e doğru çıktı. 

Reuters'a bilgi veren bir hükümet yetkilisi ise konu ile ilgili olarak "Mevcut bütçe ile yılın tamamlanması kolay görünmüyor. Bir ek bütçe ihtiyacı doğacak" açıklamasında bulundu.

Kahramanmaraş depremlerinin Türkiye ye maliyeti 50 milyar doları aşacak!

Yaşanan depremin ekonomiye etkisini kişisel blogunda yayınladığı bir yazı ile değerlendiren İktisatçı Mahfi Eğilmez, bugünkü görünüm itibarıyla Türkiye'nin deprem kayıplarını karşılaması, onarması ve yeniden yerine koyması için bulması gereken finansmanın 45.7 milyar dolar olduğuna dikkat çekti. 

2023 yılı için GSYH kaybını ise toplam 21 milyar dolar şeklinde dile getiren Mahfi Eğilmez, açıklamasında "Toplam ihracat kaybımızın yaklaşık olarak 7 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz. Bu illerimizin tümünde karşımıza çıkacak vergi kaybının toplamda 3 milyar doları bulmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı ve bu etkiler altında 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 50 olarak revize ettiklerini söyledi. 

122 metrekare prefabrik ev ne kadar? Hemen bu fiyatlara bakın! Prefabrik ev 25 Şubat 2023 fiyat listesi...

Çelik sektöründen son dakika açıklaması: Deprem konutları için yeterli demir var!

Maraş-Hatay depremleri konut piyasasını da sarstı! Yeni kiralar yüzde 173.5 arttı!

Deprem uzmanından şok eden açıklama: İstanbul'da 7.6 büyüklüğünde deprem... Dikkat! 


Geri Dön