19 / 05 / 2024

Kal Kadoş Ha Gadol Sinagogu'nun restorasyonu tamam!

Kal Kadoş Ha Gadol Sinagogu'nun restorasyonu tamam!

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in İsrail’e kızıp “Kinle söylüyorum. Müze olacak” açıklamasıyla gündeme gelen Büyük Sinagog (Kal Kadoş Agadol), 4.7 milyonluk restorasyon sonrası 26 Mart’ta törenle ibadete açılıyor



İsrail'in Mescid-i Aksa saldırısına tepki gösteren Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne’deki Büyük Sinagog’un müze olarak kullanılacağını söylemişti ve büyük tartışma yaşanmıştı. Şimdi o sinagog açılıyor. 


‘CEMAATİ YOK AMA...’ 


Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, restorasyon çalışmaları 4 yıldır süren Büyük Sinagog’un (Kal Kadoş Agadol) 26 Mart’ta uluslararası boyutta düzenlenecek bir törenle açılacağını söyledi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katılacağı törende, Türk ve dünya Yahudilerinin temsilcileri de hazır bulunacak. Ertem, “Kesinlikle ibadethane fonksiyonu olacak. Müze fonksiyonunu da aynı zamanda icra edecek. Edirne’deki Selimiye Camii turist için müzedir ama bir Müslüman için ibadethanedir. Sinagoğun cemaati yok. Ama diyoruz ki Edirne’ye gelen bir Musevi gitsin orada ibadetini yapsın” dedi. 


12 İBADETHANE RESTORE EDİLDİ


İslam eserlerinin yanı sıra kendi sorumlulukları altında olan kilise ve havraların da restorasyonunu yaptıklarını söyleyen Ertem, bugüne kadar azınlıklara ait 12 ibadethaneyi restore ettikleri bilgisini de verdi. Ertem, 4 yıl süren restorasyonda 4 milyon 700 bin lira harcandığını belirterek, “Sinagog hemen hemen yıkılmıştı; sadece 2 duvarı vardı; tavanı çökmüştü. Çok harap vaziyetteydi. Onun için projelendirilmesi ve yeniden yapılması hem zaman aldı hem de maliyetli oldu. Açılışa kimlerin davetli olacağına dair hafta içinde Dışişleri Bakanlığı’nda bir toplantı yapılacak. Musevi cemaati, Dışişleri Bakanlığı ve bizler bir araya gelerek bu organizasyonu yapacağız. Uluslararası düzeyde çok önemli kişi ve kurum temsilcilerini bekliyoruz” dedi.


KAL KADOŞ AGADOL'UN HİKAYESİ


Edirne, 2 Eylül 1905’te büyük bir yangınla yerle bir oldu. Kaleiçi’ndeki yangında binlerce tarihi yapı ve kentte bulunan 13 sinagog küllerin altında kaldı. O dönemde yaklaşık 20 bin Yahudi Edirne’de yaşıyordu. 1906’da Sultan 2’nci Abdülhamit’in izninin ardından Kaleiçi mevkiinde inşaata başlandı. Viyana’daki Osmanlı Sefarad Sinagoğu model alınarak Fransız Mimar France Depre tarafından çizilen ve 1200 altın liraya mal olan sinagoğa, Kal Kadoş Agadol yani Büyük Sinagog adı verildi. Büyük Sinagog, 1909’da ibadete açıldı. Büyük Sinagog, 1909’daki haline uygun şekilde restore edildi. 


Habertürk


Geri Dön