Kalan mirasın ne olduğunu nasıl anlarız? Ölen kişinin tapusu nasıl alınır?
Miras, vefat durumunda, vefat eden kişinin kanunen tanınan yasal mirasçılarına geçen yani aktarılan hukuki işlemlerinin tümü olarak ifade edilir. Miras konusunda vatandaşların aklını kurcalayan pek çok konu bulunmaktadır.
ÖLEN KİŞİNİN TAPUSU NASIL ALINIR?
Mirasçılar ya da mirasçı, kendilerine miras kalmış olan konutun, arsa ya da dükkan tapusunu almak için başta veraset ilamı olmak üzere gerekli olan tüm belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekir. Miras olarak alınacak olan tapu için öncelik olarak taraflar tarafından bulunuyor ise temsilcilere ait olan kimlik belgeleri gerekmektedir.
BABADAN KALAN MİRAS NASIL PAYLAŞILIR?
Hayatta olan, yaşıyor olan eşi ¼ oranında paya sahip olurken, kalan ¾ oranı çocukları arasında paylaştırılır. Eğer mirasçının nikahlı bir eşi bulunmuyor ise ya da vefat etmiş ise pay direkt o kişinin altsoyuna kalmaktadır. Bu konuda örnek verilirse de baba öldüğü zaman mirasın pay edilmesi; ¼ oranında anneye ise ¾ oranında pay da çocuklara kalır.
KALAN MİRASIN NE OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?
E-devlet kapısında miras sorgulama işlemini yapabilmek için e-devlet şifresine sahip olmak gerekir. E-devlet şifresine sahip olan vatandaşlar e-devlet kapısı üzerinden giriş yapılarak ara kısmına veraset ilamı sorgulama ya da mirasçılık belgesi sorgulama yazarak miras sorgulamasını kolay bir şekilde yapabilir.
KARDEŞLER ARASINDA MİRAS PAYLAŞILMAZ İSE NE OLUR?
Kardeşlerden bir tanesi dahi mal paylaşımına itiraz eder ise çoğunluğun talebi ne olursa ona bakılır. Kardeşler kendi arasında miras paylaşımında anlaşmazlık yaşayabilir. Bu durumda çoğunluğun isteği ile miras hakları satış yolu ile eşit paylaşılabilir. Satışla düzenlemelerde satış değeri ve itirazlar miras davasının süresini uzatabilir.