16 / 05 / 2024

Kalyon Vakfı tarafından restore edilen Vaniköy Camii ibadete açıldı!

Kalyon Vakfı tarafından restore edilen Vaniköy Camii ibadete açıldı!

Kasım 2020'de ahşap çatısı ve müştemilatı yanarak zarar gören Vaniköy Cami, Kalyon Vakfı tarafından yaklaşık 2,5 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açıldı. Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da katıldı.



Boğazın incisi ve Anadolu Yakası’nın nadide yalı camilerinden biri olan 358 yıllık tarihi Vaniköy Camii, 15 Kasım 2020 yılında meydana gelen yangında büyük oranda tahrip olmuş; ahşap çatısı ile mahfil bölümü tamamen yanmış, hünkâr kasrının iç mekânları da kullanılamaz hale gelmişti.

Bu kapsamda, Kalyon Vakfı, “Geçmişe vefa, geleceğe değer” misyonu ile gönüllü olarak Vaniköy Camii’nin restorasyonunu üstlendiğini hatırlattı.

Vaniköy Camii’ni koruma ilkelerinin doğru ve eksiksiz olarak hayata geçirilmesi için, nitelikli bir araştırma ve belgeleme çalışması yapıldığını belirten Kalyon Vakfı, Caminin projelendirme sürecinin 8 ay sürdüğünü ve 2021 Temmuz sonu itibarıyla projenin onaylanarak uygulamaya geçildiği bilgisini aktardı.

Kalyon Vakfı tarafından restore edilen Vaniköy Camii ibadete açıldı!

100 kişilik ekip tarafından gece-gündüz çalışılarak 20 ayda ihya edildiğini aktaran Kanyaon Vakfı, Vaniköy Camii'nin adeta küllerinden yeniden doğarak geçtiğimiz Mart ayında ibadete açıldığını bildirdi.

Projede kullanılan malzemelere ilişkin detayları veren Kanyon Vakfı, "Vaniköy Camii, çam keresteleri Dursunbey’den, meşe keresteleri Yenice’den, mermerleri Marmara Adası’ndan getirtilerek özgün malzemeler kullanılarak ihya edildi" diye belirtti.

Bir ibadethane olmanın ötesinde senelerce sosyalleşme mekânı görevi de gören Vaniköy Camii’nin bu özelliğinin tekrar canlandırılması için, Hünkâr Kasrı’nın zemin katının kütüphane olarak tasarlandığını belirten Kanyon vakfı, "Özenle seçilmiş, İstanbul ve Boğaziçi’nin tarihi, kültür yaşamı ile tasavvufi ve mimari alanlarında olmak üzere bin 600 eser, camiyi ziyaret eden herkesin kullanımına açıldı" diye ekledi.

Yangındaki tahribat çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Kanyon Vakfı, "Hünkar mahfelinde yanan ahşaplar, yangının izini gösterecek şekilde bölme duvarla camiye yerleştirildi. Yanan ahşaplar ayrıca dış mekan aydınlatması tasarımında da kullanılarak Cami’nin bahçesine yerleştirildi" diye açıkladı.

TMO günlük hububat alım kapasitesini yükseltiyor! Çiftçiler hemen bakın! 

Gümüş fiyatları bugün ne kadar oldu? İslam Memiş son uyarısını yaptı! Gümüş yatırıcıları kemerlerinizi bağlayın

Karadağ hükümetinden gayrimenkul yatırımcılarına teşvik paketi!


Geri Dön