27 / 04 / 2024

KAMİAD Genel Başkanı Adıgüzel: "Kamu müteahhitleri zor günler geçiriyor"

KAMİAD Genel Başkanı Adıgüzel:

Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği Genel Başkanı Ali Adıgüzel, kamu müteahhitleri ve alt yüklenici şirketlerin  ekonomik açıdan çok zor günler geçirdiğini belirtti. İşte haberin ayrıntıları...



Deprem sonrası bu alanda işgücü ve malzeme taleplerindeki yükselişin karşılanamaması nedeni ile maliyetlerin öngörülemez şekilde olağanüstü yükseldiğini kaydeden Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Genel Başkanı Ali Adıgüzel, Kasım ayında yürürlüğe giren kanunla TOKİ’ye konut üretenlerle diğer iş üretenlere farklı fiyat farkı verilmesinin sektörde sorunlara yol açtığını iletti.

ekonomim.com'dan Tuba Canpolat'ın haberine göre; Adıgüzel, son senelerde çok artan masraflar karşısında “Ek fiyat farkı ve Tasfiye hakkı” verilmesini sağlayan 2022 yılında çıkmış iki yasa değişikliğinin mimarı olan KAMİAD’ın, 2023 senesinin sonunda çıkan Geçici 7. Madde olarak tanımlanan Fiyat Farkı Kanunu’na olan gereksinimin anlaşılmasında büyük pay sahibi olduklarını belirtti. Hükümet yetkililerine sektörün ihtiyacının anlaşılması konusunda teşekkürlerini ileten Adıgüzel, somut örneklerden oluşan raporlar hazırlayarak yetkililere sunduklarını kaydetti.

KAMU MÜTEAHİTLERİ ZORLANIYOR

Deprem sonrasında hızlı pozisyon almanın ve ivedilikle afet konutları ile hizmet binalarının yapımına başlamanın önemine değinen Adıgüzel, olası İstanbul depremine karşın başlayan kentsel dönüşümün tüm hızıyla sürmesi gerektiğinin de altını çizdiği kaydedildi.

Adıgüzel, “TBMM Genel Kurulu’nda 24 Kasım 2023 tarihinde 2/1812 esas numarası ile 4734 sayılı Kamu Hale Kanunu’nun 40. Maddesine eklenen Geçici 7. Madde’nin gerekçesinin deprem sonrasında meydana geçen olağanüstü fiyat yükselişleri olduğu açık bir durumdur. Hal böyle iken; 2023 senesini kapsam dışında bırakarak, yüklenicilere 2024 yılında fiyat farkı vermenin anlaşılamaz olduğunu, TOKİ’ye konut üreten işlere farklı, diğer taahhüt işlerine farklı rakam farkı verilmesinin de anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtmek isterim. Yine bu kanun teklifinde süre uzatımı yönünden de eksik ve amacına hizmet etmeyen bir zaman aralığındaki işler için kanuna dahil edilmiştir. Özellikle deprem sonrası yaşanan olumsuzluklardan, bütün yüklenici firmalar etkilendiğine göre, süre uzatımı hakkının herhangi bir zaman aralığındaki işleri gözetmeksizin verilmesi gerekirken, bu haliyle sözleşme tarihinin bir güne kadar öncesi-sonrası ile hak kayıplarına sebebiyet vereceği ortadadır. KAMİAD olarak sürekli fiyat farkı, süre uzatımı, tasfiye vb. talepler için kamuoyu önünde olmak istemeyiz.  Dolayısı ile bundan sonraki amacımız, piyasadaki temel yapı malzemesi fiyatlarına uygun bir birim fiyat düzenlenmesi veya piyasa koşullarını gözeten fiyat farkı uygulamasının entegre edildiği bir ihale sistemine geçilmesinin sağlanması” dedi.

KAMİAD Başkanı Adıgüzel: Kamu müteahhitleri mağdur olmasın, fiyat farkı ve süre uzatılsın!

Kamu Müteahhitleri sektörde seslerini duyurmak için Ankara’ya gidecek...

Müteahhitlerden ekonomik kriz isyanı! ‘Taleplerimiz karşılanmazsa iş bırakacağız!’


Geri Dön