01 / 05 / 2024

Kamu kurumlarının özelleştirilmesinde yeni düzenleme!

Kamu kurumlarının özelleştirilmesinde yeni düzenleme!

Meclis’e sunulan yasa tasarısı ile kamu kurumları, kamuya gelir elde etmek veya diğer bir gerekçe ile de satılıp, gelir elde edilebilecek..



Hükümetin 24 yıldır ekonomide verimliliğin artırılması ve kamu giderlerinin azaltılması amacıyla uyguladığı özelleştirmede yeni düzenleme yapıldı. 

 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre Meclis'e sunulan tasarıya göre ekonomik verimliliğine bakılmadan her şey özelleştirilebilecek.

 

Yeni düzenlemeyle kamu kurumları verimli çalışıp çalışmadığına, ekonomiye katkı sağlayıp sağlamadığına, üretim ve istihdam artışı yakalayıp yakalamayacağına bakılmadan satış yapılabilecek. Kamunun elindeki şirketler, gayrimenkuller, mal ve hizmet üretim birimleri, baraj, gölet, otoyollar, hastaneler ve limanlar satışa konu olabilecek.

 

2003 yılından bu yana 10 liman, 81 santral, 36 maden sahası ve Türk Telekom, Tüpraş, Petkim gibi şirket ve varlıkları özel sektöre satan Hükümet, bu satışlardan toplam 60 milyar dolar gelir elde edildi. 

 

ÖZELLEŞTİRME YASASINDA AMAÇ MADDESİ DEĞİŞİYOR

 

Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı Vergi Kanunları ile Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı ile 4046 sayılı Özelleştirme Yasası'nı değiştiriyor. 

 

Tasarıya eklenen 38'inci maddeye göre, özelleştirme kanunundaki amaç maddesinde yer alan ‘Ekonomide verimlilik artışı ve kamu giderlerinde azalma sağlama' hükmünü değiştiriyor. Yeni özelleştirme uygulamaları ‘Kamuya gelir elde etmek veya diğer bir gerekçe ile de' yapılabilecek.  

 


Geri Dön