01 / 05 / 2024

Kamuya olan borçlar yapılandırılıyor! İşte yapılandırmada öne çıkan maddeler!

Kamuya olan borçlar yapılandırılıyor! İşte yapılandırmada öne çıkan maddeler!

Kamuya olan borçların yapılandırılmasını içeren teklif kapsamında vatandaşların gümrük müdürlükleri, vergi daireleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri ve belediyelere olan borçları yapılandırılacak.



Kamuya olan borçlar yapılandırılıyor! İşte yapılandırmada öne çıkan maddeler!

- Vergi idarelerinde vergi, resim, harç ve bunlara dair vergi cezaları ile gecikme zam ve faizleri, motorlu taşıtlar vergisi, beyannamelere konu alacaklar, 31 Aralık 2022 tarihinden önce verilen bütün idari para cezaları, öğrenim kredileri, adli para cezaları, 

- Gümrük müdürlüklerinde gümrük vergileri,  faizler, gecikme faizleri, idari para cezaları, gecikme zammı alacakları

- Sosyal Güvenlik Kurumunda sigorta primleri, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primleri, Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamındaki sigortalılıklardan doğan primler, eğitime katkı payı, damga vergisi ve özel işlem vergisi alacakları,

- İl özel idarelerinde asli ve fer'i amme alacakları,

- Belediyelerde vergi, resim, harç ve bunlara yönelik vergi cezaları ile gecikme zam ve faizleri, asli ve fer'i amme alacakları, idari para cezaları, atık su, ​​​su ve katı atık ücreti alacakları ile bunlara sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar yapılandırılacak.

Düzenlemeden faydalanmak isteyenlerde dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gibi koşullar aranacak.

Teklifin kesinleşmiş alacaklara ilişkin yapılandırma hükümlerinin kapsamına, vergi dairelerine ödenmesi gereken toplam 521 milyar TL alacak giriyor.

Teklif kapsamındaki vergi dairelerine borçlu sayısı ise 14 milyon 156 bin 341 kişi olarak tespit edildi. Teklifle, 2 bin liranın altındaki borçların silinmesi öngörülürken, bu kapsamda borcu terkin edilecek 7 milyon 691 bin 666 kişi düşüldüğünde borçlu sayısı, 6 milyon 464 bin 675 kişi olacak. Düzenlemeyle vergi dairesine borçlu olan 7,6 milyon kişinin 4,6 milyar TL borcu terkin edilmiş olacak.

- Sürücülere verilen trafik idari para cezaları da yapılandırılmaya dahil edilecek.

Düzenleme kapsamında sürücülere uygulanan trafik idari para cezalarına istinaden verilen ve aktif durumda bulunan ceza puanları silinecek, ceza puanı hesaplamasında dikkate alınmayacak.

Geçici olarak geri alınan ve ilgilisine teslim edilmemiş olan sürücü belgeleri, ilgilinin müracaatı üzerine yeniden iade edilecek, bir sonraki geri alma işlemi hesaplamalarında bu durum dikkate alınmayacak.

Uyuşturucu etkisindeyken ya da alkollü araç kullanmak, drift yapmak ve ölümlü kazaya neden olmak, bu düzenleme kapsamında değerlendirilmeyecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen bu teklifin şubat ayı içinde yasalaşması bekleniyor.

Müjde Aile Bakanlığı sosyal destek ödemesine yüzde 30 zam yaptı! 2023 Şubat ayı ödemeleri ne zaman hesaplara yatacak?

Aile Bakanlığı başvuru yapan vatandaşlara 2.500 TL verecek! Şubat ayı ödemeleri PTT'ye yatacak!

Aile Bakanlığı yeni ay sosyal destek ödemelerine başladı mı? 2023 Aile Destek parasına şubat zammı gelecek mi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön