07 / 05 / 2024

Kanal İstanbul Akdeniz'de dengeleri değiştirecek mi? 

Kanal İstanbul Akdeniz'de dengeleri değiştirecek mi? 

Yunan Ekathimerini gazetesi'nde Stavros Tzimas imzalı yazıda Kanal İstanbul projesi masaya yatırıldı. “Boğaziçi satranç tahtasında Türk hamlesi” başlıklı yazıda, Kanal İstanbul analizi yapıldı...



Stavros Tzimas, Yunan Ekathimerini gazetesi'nde “Boğaziçi satranç tahtasında Türk hamlesi” başlıklı bir analiz yazısı yayınladı. Yeni Şafak gazetesinden Sernur Yassıkaya'nın haberine göre, “Boğaziçi satranç tahtasında Türk hamlesi” başlıklı analizde Kanal İstanbul’un bölgeye ekonomik ve stratejik etkisine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Yunan Ekathimerini gazetesi “Boğaziçi satranç tahtasında Türk hamlesi” başlıklı analizde Türkiye’nin Montrö’den bağımsız hareket etme imkanı elde edeceğini vurguladı. Paylaşılan analiz yazısında Kanal İstanbul için, “Deniz taşımacılığındaki mevcut düzeni değiştirecek ve Akdeniz’deki askeri güç dengesini derinden etkileyecek jeopolitik hamle” denildi.

Karadeniz ile Marmara Denizi arasında, İstanbul Boğazı’na paralel yapılması planlanan Kanal İstanbul projesi Yunanistan’da panik yarattı. Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Ekathimerini’nin İngilizce yayınında Stavros Tzimas imzasıyla yayınlanan “Boğaziçi satranç tahtasında Türk hamlesi” başlıklı analizde, Kanal İstanbul’un bölgeye ekonomik ve stratejik etkisine ilişkin değerlendirmeler bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kanal İstanbul’un “10 milyar dolara mal olacak ve 2025 yılında açılacak” sözlerinin paylaşıldığı analizde, Türkiye’nin projeyle, 1936 tarihli Montrö Sözleşmesinin, boğazlardan serbest geçişi düzenleyen maddeleri dışında hareket etme imkânı elde edeceği vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kanal İstanbul projesiyle, jeopolitik satranç tahtasında Türkiye’nin rolünü büyütmek istediğine de dikkat çekildi.

JEOPOLİTİK ETKİSİ OLACAK

Stavros Tzimas analizinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın projeyle ilgili açıklamalarına ayrıntılı yer verdi. Yazar, Kanal İstanbul’un, deniz taşımacılığının mevcut düzenini değiştirmesi kadar, Akdeniz’deki askeri güç dengesini de derinden etkileyecek jeopolitik anlamda iddialı bir proje olduğunu vurguladı.

SAHADA ROLÜ GÜÇLENECEK

Analizde Atina'nın korkusu da dile getirildi. Kanal İstanbul projesi ile Türkiye’nin enerji (petrol ve doğal gaz) tedarik hatlarını kontrol etmenin yanı sıra, Batılı ve Rus askeri gemilerinin Karadeniz ve Çanakkale Boğazı arasındaki trafiğini de kontrol etme imkânına sahip olacağı vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu hamle ile hem Boğazlardan geçişlerden gelir elde etmek aynı zamanda Türkiye’nin jeopolitik satranç tahtasında rolünü güçlendirmek hedefi olduğuna dikkat çekildi.

MUHALEFET ENGELLEYEMEZ

Analizde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Kanal İstanbul projesine karşı yürüttüğü sert muhalefetten de bahsedildi. Yazar, muhalefetin, Türkiye’nin devreye soktuğu diğer dev projelerde olduğu gibi Kanal İstanbul’un hayata geçmesini de engelleyemeyeceği belirtildi.

BULGAR-YUNAN PROJESİ ATIL KALDI

Gazetenin yayınladığı analizde, Yunanistan’ın Türk Boğazlarını, karayolu ile bypass amacı taşıyan proje de yazıldı. Bulgaristan’ın Burgaz limanından, Yunanistan’ın Alexandroupoli limanına bir tren yolu hattı inşasını hedefleyen mutabakat metninin Eylül 2017’de Bulgar ve Yunan bakanlar arasında imzalandığını söyleyen yazar, o tarihten bu yana hiçbir adım atılamadığına dikkat çekerek, ülkesinin Türkiye karşısındaki zayıflığını vurguladı.

Avrupa Kanal İstanbul’a  talip!

Kanal İstanbul iyi çalışılmış, her ayrıntısı düşünülmüş bir projedir!


Geri Dön