Kanal İstanbul çevresindeki projelerle dar gelirlilerin konut seçeneklerinin arttırılması hedefleniyor!
İBB’nin açtığı davalar sonucu Kanal İstanbul’un iptal edilen imar planlarına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yeni plan hazırlanıp onaylanmıştı. Söz konusu planlar ile ilgili yeni açıklamalar gündeme geldi. İşte ayrıntılar...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘çılgın proje’ şeklinde tanıttığı Kanal İstanbul projesi ile ilgili tartışmalarda sular durulmuyor. Kanal İstanbul güzergahında art arda imar planları onaylanıyor.
Son olarak İstanbul Arnavutköy’de Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın bir bölümüne ilişkin Boyalık ve Baklalı mahallelerini kapsayan bir imar planı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı. Söz konusu bölgenin imar planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) açtığı davaların ardından iptal edilmişti.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Cengiz Karagöz'ün haberine göre; Kanal İstanbul 1. Etap sınırları içerisinde bulunan “Yenişehir Rezerv Yapı Alanı” yaklaşık 33,674 hektarlık alanı, planlama alanı ise yaklaşık 315 hektarlık alanı kapsıyor.
SOSYAL KONUT PROJESİ HEDEFİNE YÖNELİK ALTLIK
Konu ile ilgili bir açıklamada gündeme geldi. Söz konusu açıklamada, Arnavutköy İlçesi için öngörülen 3 bin 750 sosyal konut projesi için çalışmalar yürütüldüğü belirtildi ve şu ifadelere yer verildi:
"Fakat, söz konusu alanda yer alan meri imar planlarının mahkeme kararları kapsamında iptal edilmesiyle alan plansız kalmıştır. Bu nedenle ihaleleri yapılmış olan, fiili durumda yerinde inşasına başlanan ve devam eden olan süreç sekteye uğramıştır.
2985 sayılı Toplu Konut Kanunu’na istinaden alt gelir grubunun barınma ihtiyacının giderilebilmesi için Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen Sosyal Konut Projesi hedeflerine yönelik olarak yürütülecek çalışmalara altlık oluşturmak üzere plansız kalan alanda mahkeme kararlarında gerekçe şeklinde ortaya konan iptal gerekçeleri göz ününde bulundurularak İstanbul İli, Arnavutköy İlçesi, Boyalık ve Baklalı mahallelerinde yer alan yaklaşık 315 hektarlık alana ilişkin olarak imar planları hazırlanması ihtiyacı oluşmuştur."
DAR GELİRLİLERE YÖNELİK YAŞAM ALANLARI OLUŞTURULACAK
İstanbul’da yaşanan nüfus artışı, göç, konut stoğunun niteliği gibi unsurların konut ihtiyacını artırdığının altı çizilen açıklamada, özellikle son dönemlerde yükselen maliyetlerle birlikte İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde konut sorununun oluştuğu ve konuta erişimin azaldığına dikkat çekildi.
Açıklamada, "Sosyal konut anlayışı ile artan konut ihtiyacının karşılanması ve erişilebilir konut stoğunun oluşturulması kapsamında daha nitelikli, ekonomik olarak karşılanabilir, sosyal ve teknik altyapı hizmetlerini barındıran yaşam alanlarının üretilmesi planlanıyor.
Özellikle dar gelirlilere ilişkin politika ve uygulama araçlarının geliştirilmesi, sürdürülebilir ve ekonomik olarak karşılanabilir konut seçeneklerinin arttırılması, gecekondu ve kaçak yapılaşmanın engellenmesi için kendi evini yapma ve aşamalı şekilde evini geliştirme programlarının desteklenmesi amançlanıyor."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) açtığı davalar sonucu bölgenin bütün planları İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından 2023 Aralık ve 2024 Ocak tarihlerinde alınan kararlarla iptal edilmişti.
Başka bir davada İstanbul 3. İdare Mahkemesi, Emlak Konut Dursunköy projesinin yer aldığı 2'nci etabın imar planlarını 29 Aralık 2023 tarihinde iptal etmişti.
Boğaz'ın en gözdelerinden Burhanettin Sezerar Yalısı 1 milyar 700 milyon TL'ye satılıyor!