22 / 12 / 2024

Kanal İstanbul müteahhitlik sektörünün pik noktası olacak!

Kanal İstanbul müteahhitlik sektörünün pik noktası olacak!

Türkiye ve dünya için artık en büyük projenin Kanal İstanbul olduğunu belirten Ulaştırma Bakanı Arslan, "Kanal İstanbul müteahhitlik sektörünün Türk mühendislik sektörünün pik noktası, en üst seviyesi olacak. İnşallah sıra ona geliyor." dedi.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin bir çok yerinde projelerin yüzyıllardır yapılmasının hayal edildiğini, AK Parti hükümetleri döneminde bir çok projenin gerçeğe dönüştüğünü belirtti.


İnsanların, artık Türkiye'de hayallerin gerçeğe dönüştüğünü gördüğünü ifade eden Arslan, yüzyıllık hayal olan, Türkiye'nin 2 bin 600 rakımlı geçit vermeyen Ovit Dağı'nın gerçeğe dönüşeceğini, kışında insanlara hizmet vereceğini söyledi.


Arslan, Ovit Tüneli'nin özellikle Karadeniz'deki potansiyeli İç Anadolu'ya, oradan Akdeniz'e, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlama şansı olduğuna değinerek, "Dünyanın en uzun çift tüp üçüncü tüneli. Birincisi Çin'de, ikincisi yine Türkiye'de yapımı devam eden Zigana Tüneli ve üçüncüsü Ovit Tüneli. 12 bin 600 metre tünel uzunluğu, bin 400 metre de çığ tüneli ile birlikte 14 kilometrelik bir tünel hizmete girecek." diye konuştu.


Arslan, Ovit Tüneli'nin yanında, İstanbul'da Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü Çatalca'ya bağlayan yolunda 2017 yılı sonuna kadar bitirilmiş olacağını, Trakya'dan gelip Anadolu'ya geçen araçların Çatalca'dan ayrılarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü marifeti ile çok kısa ve rahat bir şekilde seyahat edebileceklerini vurguladı.


"Dünyanın büyük firmaları taşeronluk yapar hale geldi"

Türk firmalarının önünün kesilme gayretlerinin devam ettiğinin altını çizen Arslan, şu değerlendirmede bulundu:


"Sebebi, geçmiş yıllarda biz yurt dışında işler yapıyorduk ama sadece bina inşaatı yapıyorduk. Zorluk derecesi yüksek ulaştırma projeleri yapmıyorduk ve ülkemizde yaptığımız projeleri de yurt dışındaki büyük firmalara veriyorduk. Bizim firmalarımız onların taşeronluğunu yapıyordu. Ancak ülkemiz son 15 yılda yaptığı atılımla, açılımla, ulaştırma projelerinde katettiği mesafe ile artık dünya çapında büyük projeler yapabilen Türk müteahhitleri, Türk yüklenicileri ortaya çıkardı. Bunlar Türkiye'deki büyük projeleri yaptıkları gibi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde, Osman Gazi Köprüsü'nde dünyaya patronluk yapar hale geldi. Dünyanın büyük firmaları onlara taşeronluk yapar hale geldi."


Dünyanın neresinde olursa olsun Türk yüklenici firmaları büyük havalimanları, büyük otoyollar, büyük köprüler, büyük tüneller yaptığına işaret eden Arslan, "Gerekirse yerli taşeron veya yerli partner kullanıyorlar. Bu da müteahhitlik sektörümüzün geldiği noktayı göstermesi adına çok önemli." diye konuştu.


"Sıra Kanal İstanbul'da"

Bakan Arslan, İstanbul, Türkiye ve dünya için artık en büyük projenin Kanal İstanbul olduğunu belirterek, "Kanal İstanbul müteahhitlik sektörünün Türk mühendislik sektörünün pik noktası, en üst seviyesi olacak. İnşallah sıra ona geliyor. Türkiye yerinde durmuyor. Türkiye kabuğuna sığmıyor." ifadesini kullandı.


Bölünmüş yol, köprüler, tüneller, havalimanları ile yüksek hızlı tren ve hızlı tren dahil olmak üzere demir yolu projelerinde de büyük adımlar atıldığını vurgulayan Ahmet Arslan, şunları kaydetti:


"Ulaştırma yollarını birbiri ile entegre eder desteklerseniz ülke alarak ulaşımdan, uluslararası taşımacılıktan istediğiniz katma değeri oluşturursunuz. Asya ile Avrupa, Kuzey Avrupa ile Afrika ile arasında köprü konumunda olan ülkemizin bu köprü konumunun hakkını veren bütün ulaştırma projelerini planlıyor yapıyoruz."


AA


Geri Dön