23 / 12 / 2024

Kanal İstanbul referanduma gitmeli mi?

Kanal İstanbul referanduma gitmeli mi?

Çılgın Proje olarak bilinen Kanal İstanbul projesine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Hükümet, Kanal İstanbul'u savunurken, muhalefet projeye karşı çıkıyor. 



Hükümet, Kanal İstanbul'un yapımı için ısrar ederken, projeye karşı bir duruş sergileyen muhalefet ise referandum seçeneğini sundu. BirGün gazetesi yazarı Mehmet Emin Kurnaz'ın haberine göre, gerçeklerin manipüle edildiğini söyleyen hukukçu ve eski CHP eski Milletvekili Atilla Kart “Konunun referandum malzemesi olamayacağı kanısındayım” şeklinde konuştu.


Son günlerin ana gündemi olan Kanal İstanbul projesine dair tartışmalar sürüyor. AKP, Kanal İstanbul projesinin hayata geçirilmesi konusunda ısrarcı, muhalefet ise İstanbul’un doğal ve fizyolojik yapısının zarar göreceği nedeniyle projeye karşı çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İsteseniz de istemeseniz de yapacağız” derken muhalefet, projeye ilişkin kararı İstanbulluların vermesi gerektiğini söylüyor. Hükümet, referandum seçeneğine olumsuz bakıyor. Diğer yandan muhalefet, referandum seçeneğini sunsa da temel hakların söz konusu olduğu kimi durumlarda referanduma gidilip gidilemeyeceği de tartışılan başlıklar arasında yer alıyor. Hukukçular, konu üzerine BirGün'e konuştu.

Kanal İstanbul referanduma gitmeli mi?

Halka doğru bilgi verilmiyor

“Bu konunun referandum malzemesi olamayacağı kanısındayım” diyen CHP’nin hukukçu eski Milletvekili Atilla Kart, halkın yanlış bilgilendirildiğini, şu durumda referandumun manipüle edileceğini belirtti. Kart, referandum hakkında şöyle konuştu: “Referandum siyasi tercihin etkili olduğu konularda olabilir. Bu konu ise başından sonuna kadar çevre, sağlık ve yaşam boyutu olan bir mesele. Burada önemli olan Türkiye’nin ilgili birimlerinin halkı doğru bilgilendirme sorumluluğunu yerine getirmemesidir. Bu kurumlar artık işlevini kaybetti, doğrudan Saray’ın kurumları niteliğini kazandı. Bu sebeple böyle bir referandum hadisesi yeni bir kaos ortamı demektir. Bu ortamda halkın yanlış bilgilendirilmesi sorunu ortaya çıkacaktır. Halkın özgür iradesiyle değil, gerçeğin manipüle edilmesiyle ortaya çıkan bir tercih ortaya çıkabilir. Kanal İstanbul hiçbir şekilde yapılmamalıdır.”

Referanduma gidilse de sonuç tartışılır

Hukukçu Prof. Dr. Semih Gemalmaz, ölüm cezası gibi temel haklar konusunda referanduma gidilemeyeceğini vurguladı. Gemalmaz, Kanal İstanbul’un tüm ülkeyi ilgilendiren bir mesele olduğunu, bu konuda referanduma gidilebileceğini, ancak mevcut şartlarda etkili bir sonucun çıkıp çıkmayacağının asıl mesele olduğunu söyledi.

Hukukçu Turgut Kazan ise muhalefetin, projeyi referanduma götürmekten başka çaresi kalmadığını, referandum sürecinin de muhalefetin gerçekleri yurttaşa anlatması için bir fırsat ortaya çıkaracağını söyledi.

 

Kanal İstanbul ÇED Raporu'na itiraz süresi sona erdi!

Kanal İstanbul'la ilgili önemli tespitler!


Geri Dön