28 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'u Çinliler mi işletecek?

Kanal İstanbul'u Çinliler mi işletecek?

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, yeniden gündeme gelen çılgın proje Kanal İstanbul'u Çinlilerin işleteceğini yazdı.



Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü "Kanal İstanbul milli mi olacak Çinli mi?" başlıklı yazısında, Kanal İstanbul'u Çinlilerin işleteceğini yazdı. İşte Zeyrek'in o yazısı...

"İstanbul'da yaptığım sohbetlerde duydum ki Çin sermayesi projeyle yakından ilgileniyormuş ve yetkililerle temasa geçmiş." diyen Zeyrek'in yazısından o bölüm şöyle:

2011 genel seçimlerinde vaatler havada uçuşuyordu.

CHP işçiye yüksek asgari ücret, emekliye ikramiye gibi vaatler vermişti. AK Partililer ise “CHP'lilerin hayallerinin bile yetmeyeceği” bir proje ile çıkmak istiyordu.

“En çılgın” proje işte bu düşüncenin ürünüydü. Karadeniz'i Marmara Denizi ile birleştirecek ikinci deniz yolu inşa edilecek ve adı Kanal İstanbul konulacaktı. Aklın, coğrafyanın, ekonominin sınırlarını zorluyordu ama “AK Parti yapar” algısı o kadar güçlüydü ki vatandaş, hayalini bile sahiplendi. AK Parti bir kez daha seçimden zaferle çıktı.

Aradan geçen seçimlerde Kanal İstanbul'u daha az duymaya başladık. Kamu yatırımlarının dibe vurduğu, müteahhitlerin hakedişlerini dahi tahsil etmekte zorlandığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin muhalefete geçtiği son yıllarda hepten unutuldu.

Ancak tam “Kanal İstanbul artık tarih oldu. Bu parasızlıkta yapamazlar” denilirken, sürpriz bir gelişme yaşandı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın raporu ile konu yeniden gündem oldu. Bakanlık, 45 kilometrelik kanalın 7 yılda tamamlanacağını ve 75 milyar TL'ye mal olacağını duyurdu.

Peki devletin öz kaynaklarıyla yapamayacağı, Türk özel sektörünün 75 milyar TL'lik bir işin altına girmeye mecalinin olmadığı bir dönemde ne oldu da çılgın proje yeniden gündeme geldi?

İstanbul'da yaptığım sohbetlerde duydum ki Çin sermayesi projeyle yakından ilgileniyormuş ve yetkililerle temasa geçmiş.

Projenin Yap İşlet Devret yöntemi ile yapılacağı daha önce duyurulmuştu.

Haliyle projeyi Çinliler yaparsa, uzun süre Kanal İstanbul'u işletecekler.

Yani Türkiye'nin egemenlik alanındaki bir su yolu, Çinlilerin kontrolünde olacak.

İnsan ister istemez soruyor: “Çinliler kontrol ederken Kanal İstanbul Çinli mi olacak milli mi?”

 

Kanal İstanbul yeniden tartışılmaya başlandı!

Kanal İstanbul'un 9 yıllık serüveni!


Geri Dön