27 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'da flaş gelişme: Planlarına açılan dava reddedildi! 

Kanal İstanbul'da flaş gelişme: Planlarına açılan dava reddedildi! 

TEMA Vakfı'nın Kanal İstanbul projesinin planlarına karşı açtığı davanın idare mahkemesi tarafından reddedildiği belirtildi. İşte vakıftan konu ile ilgili yapılan o son dakika açıklaması...



2011 senesinden beri ülke gündeminde yer alan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'çılgın proje' olarak duyurulan Kanal İstanbul’a karşı açılan bir davada son dakika yeni karar çıktı. 

TEMA Vakfı tarafından Kanal İstanbul projesi için 2021'de yapılan plan değişikliğine karşı açtığı dava, idare mahkemesince reddedildi. 

Kanal İstanbul da flaş gelişme: Planlarına açılan dava reddedildi! 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; TEMA Vakfı’ndan konuya ilişkin bir açıklama geldi. Söz konusu açıklamada dava sürecinde hazırlanan bilirkişi raporlarına dikkat çekildi ve şu ifadeler kullanıldı: 

"Raporlarda; orman, tarım, mera ve içme suyu havzalarına girmek pahasına, yerleşim yerlerinin kuzeye yönlendirildiği belirlendi ve şehircilik esaslarına aykırı olduğu ifade edildi. Bu tespit ve uyarılara rağmen İstanbul İdare Mahkemesi son kararında; bilirkişi raporunu, uzman görüşlerini ve bilimsel çalışmaları göz önüne almayarak davanın reddine karar verdi."

Vakıftan yapılan açıklamada, karar vericilere çağrıda bulunuldu ve "Bilimin yol göstericiliğini ve hukukun üstünlüğünü göz önüne alarak kamu yararına karar almaya ve İstanbul'un kalan son doğal alanlarını korumaya davet ediyoruz" denildi. 

Kanal İstanbul da flaş gelişme: Planlarına açılan dava reddedildi! 

KANAL İSTANBUL'UN ÇED OLUMLU KARARI İÇİN 20 DAVA AÇILDI

Yerel seçim sürecinde AK Parti tarafından ismi gündeme getirilmeyen Kanal İstanbul'un bugüne dek ihalesi gerçekleştirilmedi. Fakat projesinin çevresinde yer alan tarım arazileri imara açıldı ve betonlaşmalara izin verildi. 

Kanal İstanbul projesine karşı İstanbul’da yaşayanlar başta olacak şekilde ülkenin dört bir tarafından vatandaşlar ve İBB, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri ile siyasi partiler tarafından 2020 yılında verilen “ÇED olumlu” kararının iptali istemiyle 20 ayrı dava açıldı.

Kanal İstanbul projesinin imar planlarının iptali için de TMMOB’a bağlı odalar ve WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından açılan 10’dan fazla dava yer alıyor. 

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen başka bir gelişme de projenin son durumu oldu. Aydınlık'tan Gökhan Büyük'ün haberine göre; proje çalışanlarından A.G., REC Uluslararası-Nakkaş Otoyol Yatırım Şirketi’nin, Avrupa İmar Kalkınma Ajansı ile kredi sürecinin sürdüğüne ve yeterli bütçenin bulunamadığına dikkat çekti. 

Emlak devi için karamsar rapor geldi: Senelerce bekleyecekler!

Çin emlak krizine kredi desteğiyle önlem almaya başladı!

Binaların kolonlarında bu kesinlikle olmamalı!


Geri Dön