23 / 12 / 2024

Kandilli'deki kömür işletmesi kapatılacak mı?

Kandilli'deki kömür işletmesi kapatılacak mı?

GMİS Armutçuk Şube Başkanı Mutlu "Soma'da yaşanan olaylar tüm ülkemizi olduğu gibi bizi de derinden yaralamıştır ve psikolojimizi olumsuz etkilemiştir. Bir de işyerimizde yaşanan bu belirsizliklerbizleri tamamen yıpratmaktadır" dedi.



Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Hema Endüstri AŞ'nin Kandili beldesindeki kömür işletmesini kapatma ve Alacaağzı'ndaki kömür ocağından çekilme kararı aldığı iddialarına ilişkin "Soma'da yaşanan olaylar tüm ülkemizi olduğu gibi bizi de derinden yaralamıştır ve psikolojimizi olumsuz etkilemiştir. Bir de işyerimizde yaşanan bu belirsizlikler ve her gün iş yerinin kapatılacağını düşünmek bizleri tamamen yıpratmaktadır" dedi.


Mutlu, firmada çalışan madencilere hitaben yaptığı konuşmada, Soma’da yaşanan maden faciasının ardından ilgili firmanın da tedirginlik yaşadığını söyledi.


Maden firması yöneticilerinin, sahanın sahibi Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) iş güvenliği konusunda gönderdiği uyarı yazısını gözönünde tutarak kaçınılmaz olsa bile ileride yaşanacak olumsuzluklarda sıkıntı yaşamamak için işletmeyi kapatma kararı aldığını savunan Mutlu, şunları kaydetti:


"Bugün burada yaklaşık 850 çalışanımız evine ekmek götürüyor. Şu anda karşı karşıya kaldığımız bu tablo TTK, Hema, ülkemiz, özelikle bölgemiz ve biz çalışanlar adına çok bahtsız ve olumsuz bir durumdur. Yıllardır burada üretim yapılıyor, bir çoğunuz burada 10 yıla yakındır çalışıyorsunuz. Çalışanların bu saatten sonra başka bir iş tutması neredeyse olanaksızdır. Soma‘da yaşanan olaylar, tüm ülkemizi olduğu gibi bizi de derinden yaralamıştır ve psikolojimizi olumsuz etkilemiştir. Bir de işyerimizde yaşanan bu belirsizlikler ve her gün iş yerinin kapatılacağını düşünmek, bizleri tamamen yıpratmaktadır."


- "Sıkıntı, iş güvenliği meselesi değil"


Mutlu, GMİS olarak iş güvenliğini son derece önemsediklerini vurgulayarak, "Fakat buradaki durum çok farklı. Sıkıntı, iş güvenliği meselesi değil sadece taraflar arasındaki sorunların çözümü için aynı masaya oturmamasıdır. Talebimiz, bir araya gelinmesidir. Bölgemizde işsizlik had safhadayken bölgenin üçüncü büyük işletmesinin kapatılması tam bir sosyal facia olacaktır" diye konuştu.


Madenciliğin dünyanın en zor işi olduğunu anlatan Mutlu, "Çalışanlar 15 gündür 'acaba bugün kimin çıkışı verilecek, sıra bana ne zaman gelecek' düşüncesiyle işe gelmekten yoruldu. Şu anda 20 arkadaşımıza iş akitlerinin feshedildiği tebliğ edildi. Bizim hedefimiz buradan bir işçi arkadaşımızın dahi işten atılmadan bu sorunun çözülmesidir" ifadesini kullandı.


AA




Geri Dön