06 / 05 / 2024

Kapalıçarşı'daki Sandal Bedesteni ihaleye çıkacak!

Kapalıçarşı'daki Sandal Bedesteni ihaleye çıkacak!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kapalıçarşı'da bulunan ve restorasyonu nedeniyle yıllardır tartışmaların odağında olan Sandal Bedesteni için ihaleye çıkma kararı aldı. Vakıflar Genel Müdürü Ertem restorasyon sonrasında kiraların artacağını söyledi..



Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kapalıçarşı'da bulunan ve restorasyonu nedeniyle yıllardır tartışmaların odağında olan Sandal Bedesteni için ihaleye çıkma kararı aldı. 


Restore yap-işlet devret modeli ile önümüzdeki günlerde ihale duyurusuna çıkacaklarını açıklayan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, "Maalesef bu güne kadar oradan istifade edemedik. Çok düşük bir kira alıyoruz. İhale sonrası geliri en az 6-7 kat artacak" dedi. Ertem, ayrıca Vakıflar Taksim Bölge Müdürlüğü'nün de aynı şekilde restorasyon karşılığı kiraya verileceğini belirtti. 


SABAH'a özel açıklamalarda bulunan Ertem, söz konusu ihalelerle Osmanlı eserlerinin hem kalkındırıldığmı, hem de ekonomiye önemli katkılar sağlandığını belirtti. 


RESTORE YAP-İŞLET


 Ertem, genel müdürlüğün tüm gelirlerinin, söz konusu restore yap-işlet-devret gibi modellerle sağlandığını anlattı. Ertem, "Bazı tarihi eserlerin kirası çok düşük. Söz konusu modelle yaptığımız ihalelerde ise muazzam bir sonuç ortaya çıkıyor. Bu eserin rehabilite edilmesi anlamında olumlu bir sonuç doğruyacak. Ayrıca kurum açısından gelir elde ediyoruz" diye konuştu. 


1461'de Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı Kapalıçarşı'da 66 sokak ve 4 binden fazla dükkân bulunuyor. 


ÇOĞU Osmanlı dönemine ait tarihi eserlerin restorasyon karşılığı kiralama ihalelerinde, restorasyon sürecini kapsayan yıllar için düşük, restorasyon bitiminde ise daha yüksek kiralar ödenmesi üzerine anlaşma yapılıyor. 

Beyoğlu'ndaki Gökçek Han, ihale edilmeden önce aylık 70 bin lira kira getirirken hanın aylık kirası şu an 748 bin lira. 


Tarihi Han, restorasyonunun bittiği 2019-2037 arasında aylık 1.1 milyon lira kira geliri getirecek. Sanasaryan Han ise ihale edilmeden önce ayda sadece 7 bin lira kira getirirken bu miktar ihaleyle birlikte 253 bin liraya yükseldi. Hana 4'üncü yılından itibaren 20'nci yılının sonuna kadar aylık 506 bin lira ödenecek. Getirişi olmayan Legacy Ottoman Hotel ise 148 bin lira aylık kira geliri getiriyor. İhaleye çıkacak Kapalıçarşı'daki Sandal Bedesteni'nin gelirinin en az 6-7 kat artacağı ifade ediliyor. 


Sabah


Geri Dön