13 / 11 / 2024

Kapalıçarşı'yı biz yönetsek yeni cazibe merkezi olurdu

Kapalıçarşı'yı biz yönetsek yeni cazibe merkezi olurdu

Modern alışveriş merkezi danışmanlarına "Kapalıçarşı'yı nasıl yönetirdiniz" diye sorduk. Ortaya otantik dokunun korunduğu yeni cazibe merkezi çıktı




Büyükşehirlerin başını çektiği hemen ardından Anadolu şehirlerinin de sıraya girdiği modern alışveriş merkezleri inşaatlarına her gün bir yenisi ekleniyor. Bazen birbirinin aynı bazen de sadece mimari ya da içindeki etkinliklerle farklılaşan modern AVM'lerin arasından 1461 yılından beri adeta tarihe meydan okuyan dünyanın en eski AVM'si yani Kapalıçarşı nefes almaya çalışıyor. Halktan çok turistlerin uğrak noktası haline gelen Kapalıçarşı'yı bugünün modern AVM'lerinin kiralama ve yönetimini yapan uzmanların ellerine bıraktık. "Kapalıçarşı'nın kiralaması ve yönetimini size versek ortaya nasıl bir çarşı çıkardı" sorusuyla Kapalıçarşı baştan yaratıldı. Murat İzci "işin show tarafını öne çıkarırdım" derken Avi Alkaş, "Daha uzun saatler açık kalmasını ve uluslar arası markaların da çarşıda yer almasını sağlardım" dedi. Aydın Yurdum "Serdar Bilgili Akaretler'e ne yaptıysa ben de Kapalıçarşı'ya onu yapardım" diye konuşurken Lütfi Bayrav ise, "Kapalıçarşı'nın kapalı olduğu saatlerde içeride uluslar arası sanat etkinlikleri düzenlerdim" dedi. İşte uzmanlarından Kapalıçarşı uygulamaları:

- Murat İzci-KDM Danışmanlık
İşin şov tarafını öne çıkarırdım
BEN Kapalıçarşı'nın otantikliğini sonuna kadar korurdum. Asıl yapılacak iş turistlere dokunmak olurdu. Kapalıçarşı'nın dünyanın ilk AVM'si olması özelliğini ön plana çıkarırdım. Biraz da bu işin show tarafını öne çıkarırdım. Mesela altının ya da halının doğuş ve son aşamaya geliş öyküsünü illüstre ederdim. Güvenlik ve temizlik konularına daha fazla önem verirdim.

- Avi Alkaş Jones Lang La Salle
Daha uzun saatler açık kalmalı
KAPALIÇARŞI'NIN en büyük problemi oradaki mülkiyetlerin bölünmüş olması. Herkes kendi parçasına sahip olduğunda genel bir yönlendirme yapmak mümkün olmuyor. Kapalıçarşı şanına ve tarihine yakışmayan bir şekilde taklit ürünlerin satıldığı bir çarşı haline gelmiş. Mutlaka daha uzun saatler açık kalması gerekiyor, hafta sonu bile açık kalmalı. Daha fazla hizmet sektöründen firmaya yer verilmeli. Restoranlar, cafeler, daha temiz ve şık tuvaletler vs. Louis Vuitton gibi dünya markalarını buraya getirebileceğimizi düşünüyorum. Mimari özelliklerini bozmadan, yaşayan gelenekleri devam ettirerek bir uygulama yapmak isterdim. Modern AVM'lere de bunları uygulamaya çalışmıyor muyuz.

- Aydın Yurdum-AVM mfi Partners
Uluslararası markalar da olmalı
İLK olarak Kapalıçarşı'yı kendi kimliğinde tutmaya çalışırım. Kapalıçarşı'nın eskiden bugüne en fazla değişen yanı tüketici kitlesi. Artık herkesin değil ağırlıklı olarak turistin gittiği bir çarşı. İlk etapta markaların sahtelerinin bulunduğu bir çarşı algısını değiştirmeye çalışırdım. Çünkü her şey müşteri trafiği değil. Modacılar hâlâ eski otantik kumaş alışverişlerini Kapalıçarşı'dan yapıyor. Bunu ön plana çıkarırdım. Çarşıya uygun dekorasyon yapmaları şartını da koyarak ulusal ve uluslararası markaların bulunduğu bir çarşı yaratılabilir. Serdar Bilgili'nin Akaretler'deki uygulaması Kapalıçarşı için de yapılabilir.
- Lütfi Bayrav MLM Danışmanlık
Konserler için paha biçilmez bir mekân
MİMARİ dokusu ve mağaza karışımına dokunmadan ortadaki karışıklığı kaldırarak işe başlardım. Hem ulusal hem uluslar arası markalara yer verirdim. Her AVM'de olan tekstil markasını almazdım. Kapalıçarşı'nın kapalı olduğu saatleri sanatsal etkinlikler için kullanırdım. Konserler, davetler, sergiler için paha biçilmez bir mekan olabilirdi.
Pınar Çelik/Sabah


Geri Dön