27 / 04 / 2024

Kapıcı dairesinin elektrik, su ve doğalgaz faturalarını kim öder?

Kapıcı dairesinin elektrik, su ve doğalgaz faturalarını kim öder?

Kapıcı dairesi, bazı giderleri ile hizmet verir. Dairenin bakım ve onarım giderleri haricinde farklı giderler de söz konusudur. Elektrik, su ve doğalgaz bu giderlerin başında gelir. Kapıcı dairesinin elektrik, su ve doğalgaz masrafları kim tarafından karşılanır? İşte konuyla ilgili ayrıntılar...



KAPICI KİME DENİR?

Kapıcı, bir binanın işleyişini sağlamak amacıyla çok yönlü görevleri üstlenen bir kişidir. Binanın genel bakımı, güvenliği, temizliği ve düzeni gibi önemli konularda sorumluluk taşıyan kapıcılar, aynı zamanda ortak yaşam alanlarının düzenlenmesi ve küçük çaplı onarımlarının gerçekleştirilmesi gibi görevleri de yerine getirirler.

KAPICI DAİRESİNİN ELEKTRİK, SU VE DOĞALGAZ MASRAFLARI KİM TARAFINDAN ÖDENİR?

Taraflar arasında özel bir anlaşma bulunmadığı durumlarda, kapıcının ikamet ettiği konutun kullanımına dair ortaya çıkan faturaların ödeme sorumluluğu genellikle kapıcıya aittir. Bu durum, elektrik, su veya doğalgaz gibi hizmetlerin kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan maliyetleri kapsar. Ancak, taraflar arasında farklı bir anlaşma yapılmışsa bu durum değişebilir. Örneğin, kapıcı ile imzalanan iş sözleşmesinde, konutun sahibi ya da kat malikleri tarafından ödenecek olan elektrik, su ve doğalgaz gibi masraflar belirtilmişse, bu giderler kapıcı tarafından ödenmek zorunda değildir.

Kapıcı dairesinin elektrik, su ve doğalgaz faturalarını kim öder?

KAPICI KİRA ÖDEMEK ZORUNDA MIDIR?

Kapıcılara tahsis edilen dairelerde, zorunlu tahsis nedenine bağlı olarak veya isteğe bağlı olarak konut tahsis edilmiş olsun, konut tahsis edildiği andan itibaren artık kiraya ilişkin herhangi bir talepte bulunulamaz. Bu durum, kapıcının konutu için kira ödemesi istenemeyeceği veya maaşından kira kesintisi yapılamayacağı anlamına gelir. Ancak, kapıcılardan talep edilebilecek elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmet giderleri için bu kural geçerli değildir. Bu konudaki kararlar genellikle kat malikleri ile kapıcı arasındaki anlaşmaya dayanır.

KAPICI DAİRESİNİN SU VE ELEKTRİK MASRAFLARI İÇİN YASAL KARAR NEDİR?

Kapıcı dairesinin su ve elektrik masrafları, yasal düzenleme ile belirlenmiştir. Konut Kapıcıları Yönetmeliği'nin 13. maddesi, şu şekilde ifade edilmiştir: "Kapıcının, su, elektrik, ısınma ve sıcak su gibi giderlere kısmen veya tamamen katılıp katılmayacağı, sözleşme yoluyla belirlenmektedir." 

Kapıcı dairesi zorunlu mu? Hangi durumlarda kapıcı dairesi yapılmalı?

Müstakil tapu nedir? Müstakil ve hisseli hakkında bilgiler!

Gayrimenkul değerleme raporu nedir? Değerleme kriterleri nelerdir?


Geri Dön