29 / 04 / 2024

Kapora ne demektir?

Kapora ne demektir?

Kapora ne demektir? Emlak alım satım işlemlerinde emlakçıların emlak alıcısından emlak alımından cayması halinde güvence bedeli olarak aldığı ücret olarak karşımıza çıkıyor. Kapora hakkında detaylı bilgiler haberimizde..



Kapora ne demektir?


Emlakçının aracılık yaptığı gayrimenkul alım satım işlemlerinde, emlakçının alıcıdan talep ettiği bedele kapora deniyor. Diğer bir deyişle kapora, taşınmaz mal (emlak ) almak için gereken toplam maddi bedel tutarının ödemesi için geçici süreli satışa açık kurumu kapalı bir şekilde kapora veren kişiye rezerve etme işlemi için yapılan ön ödemeye verilen genel addır.



Alıcı tarafın emlak komisyoncusuyla olan anlaşmasından cayması halinde emlakçı lehine bir güvence oluşturan kapora, kesin sözleşme yapılmadan önce emlakçıya veriliyor ve satış bedeli ödenirken kapora bu miktardan düşülüyor. Hukuki açıdan yapılacak kapora ödemeleri yazılı olarak alıcı ve verici arasında yazılı sözleşme içinde açıkca belirtilmesi gerekiyor. Olası oluşabilecek olumsuzluklar, örneğin ; ekonomik durumun alıma uygun olmaması gibi sebepler ile kişi alım yapmaktan vazgeçmesi durumunda yazılı kapora tanımı içeren sözleşmelerde "cayma bedeli" gibi bir tanımı yok ise cayan kişi hukuki açıdan kaporasını geri talep etme hakkına sahip oluyor.



Kısaca bir gayrimenkul satışı için, asıl sözleşmenin hazırlanmasından önce, alıcıların teminat için emlakçılara ödediği pay kapora olarak ifade ediliyor. Söz konusu paranın ödenmesi ile, emlakçı ile alıcı arasındaki işin ciddiyeti belli oluyor.


Emlak komisyonculuğu nedir?

Emlak komisyoncusu olma şartları!

Emlak komisyoncusu olma şartları!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön