05 / 05 / 2024

Karaburun'a RES onaylanmadı!

Karaburun'a RES onaylanmadı!

Enda Holding tarafından yapılması planlanan "Yaylaköy RES" ve " Mordogan RES" projelerine karşı Karaburun halkı, bölgedeki ekolojik yaşamı olumsuz yönde etkileyeceği gerekçesiyle uzun süredir karşı çıkıyordu.




 Karaburun Yarımadası'nda, doğayı ve sosyal yaşamı hızla tahrip etmekte olan rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) İmar Planı talebi  İzmir  İl ve İlçe Genel Meclisi tarafından reddedildi Enda Holding tarafından yapılması planlanan "Yaylaköy RES" ve " Mordogan RES" projelerine karşı Karaburun halkı, bölgedeki ekolojik yaşamı olumsuz yönde etkileyeceği gerekçesiyle uzun süredir karşı çıkıyordu. 

2012 Ekim ayında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı, Yarımada demokratik kitle örgütü bileşenleri ve Karaburun Kent Konseyi tarafından protesto edilmiş ve toplantı yapılamamıştı. Karaburun Kent Konseyi bu karşı çıkışın nedenlerini projeyi üstlenen Gold Standard Vakfına iletmiş ve vakıf da bu gelişmeler üzerine projeyi sertifikalandırma süreçlerine dahil etmeyeceklerini bildirmişti. 

RES projelerine bir darbe de belediye meclislerinden geldi. Enda Holding Yaylaköy RES AŞ'nin "Karaburun, Bozköy, Degirmentepe, Kargılık tepeleri ve Yaylaköy üzerinde türbin, şalt sahası, sosyal ve idari tesisler, trafo, ana ve bağlantı yollarından oluşan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı" talebi İzmir İl Genel Meclisinin 07 Mart 2014 Cuma günkü son toplantısında görüşüldü. 

'Res projeleri onaylanmadı' İmar, Çevre ve Sağlık, Tarım ve Hayvancılık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonları, Mecliste okunan raporlarında imar planı teklifinin onaylanmasını önerdi. Hukuk Komisyonu ise, hazırlanan raporla, bu teklifin reddi yönünde görüş bildirdi. Yapılan oylama sonucunda Enda Holding Yaylaköy RES AŞ'nin İmar Planı talebi İl Genel Meclisi tarafından oy çokluğuyla reddedildi. 

Mordogan Belediye Meclisi tarafından kasım 2013 Meclis toplantısında da oy birliği ile kabul edilerek Karaburun Belediyesinin onayına sunulan "Mordogan RES Projesi İmar Planı" talebiyle ilgili olarak Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, Meclis İmar Komisyonu üyeleri ve Kent Konseyi temsilcileri yerinde incelemelerde bulundu. Karaburun Belediye Meclisinin 07 Mart 2014 Cuma günü yapılan toplantısında, Karaburun Yarımadası Özel Çevre Koruma Alanı İlanı süreci de dikkate alınarak, kararın ertelenmesine karar verildi. 



Haber Ekspres


Geri Dön