24 / 12 / 2024

Karaburun'a Valilikten RES şoku!

Karaburun'a Valilikten RES şoku!

Yakaköy’deki RES için çıkan kararla sevinen Karaburun, Valiliğin Mordoğan’daki santral için aldığı kararla şok yaşadı. Valilik bölgede yaşam alanına 150 metre uzaklıktaki RES’te kapasite artışı için sunulan ÇED dosyasını kabul etti.





Doğal yapısıyla,  uluslararası ölçekte koruma altındaki nadir bitki ve hayvan varlığıyla, hala yaşatılmakta olan gelenek görenekleriyle, kara keçisi, nergisi, zeytini, çipurası, kefali, enginarıyla, tertemiz toprağı ve deniziyle İzmir’in cennet köşesi olan Karaburun Yarımadası’nda rüzgar santrallerine karşı mücadele sürüyor.


Yarımada’da yerel inisiyatif mücadelesini yargıya taşıma kararı alırken, Yaylaköy’de Lodos A.Ş.’ye ait Karaburun RES Projesi için 50 yeni türbin lisansına karşı açılan davadan çıkan kararla büyük sevinç yaşadı. Mahkeme savunma’nın kararın faaliyette bulunan türbinleri kapsayıp kapsamayacağının açıklanması istemine, dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması hakkında kısmen karar verilmesinin olanaklı olmadığını belirterek yanıt verdi ve bölge halkı rahat bir nefes aldı.


Ancak Karaburun halkı bu kez Valilikten çıkan bir kararla sarsıldı.  İzmir  Valiliği Ayen Enerji A.Ş.’ye ait Mordoğan Rüzgar Santrali Projesi için yapılan kapasite artışı başvurusunu değerlendirmeye aldı ve ÇED dosyasını kabul etti.



Yapılan açıklamada, “İzmir İli Karaburun ilçesinde  AYEN ENERJİ A.Ş.tarafından yapılması planlanan MORDOĞAN RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ KAPASİTE ARTIŞI 10,5 MWm/0 MWe (5 ADET X 2,1 MWm/ 0 MWe) projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir. Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on(10) gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınır. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 (on) gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilir” denildi.


Karar Karaburun Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamayla da duyurulurken, yerel inisiyatif hukuki mücadeleyi sürdürme mesajı verdi. Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada proje sahasının tarım alanları, orman arazileri ve özel mülkiyet arazilerini, turizm alanlarını kapsayarak kıyı şeridine kadar inmekte olduğu ve Mordoğan Mahallesi merkezine 640 metrelik yakınlığıyla yaşamı tehdit ettiği duyuruldu.




Ege'de Son Söz


Geri Dön