03 / 05 / 2024

Karaburun'daki RES durduruldu!

Karaburun'daki RES durduruldu!

Karaburun yarımadasında bölge halkının bir süredir yürüttüğü hukuk mücadelesi devam ederken, vatandaşların EPDK aleyhine açtığı davada nihai karar verildi, Karaburun RES projesi kapsamında kurulan tesisin üretim işlemleri durduruldu.



Karaburun'da peş peşe verilen RES izinlerine isyan eden yurttaşlar, mücadelelerini hukuki zeminde sürdürmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Yarımada'da kurulu RES'lere karşı dava açan halkın talepleri Ankara'ya taşınırken, mahkemeden emsal niteliğinde bir karar geldi. 


KURULU TÜRBİNLER DAHİL FAALİYET DURDU

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Karaburun Kent Konseyi temsilcileri yaşanan yargı sürecinden zaferle çıktıklarını belirterek şunları dile getirdi:


“RES’ler Yaylaköy, Tepeboz, Bozköy, Salman, Mordoğan, Sarpıncık, Hasseki,  Eğlenhoca, Kösedere, Ambarseki, Saip, Küçükbahçe köylerine hızla yayılıyor. Doğal ve kültürel değerleriyle korunması gereken Karaburun Yarımadası’nda RES’lere verilen izinler, yenilenebilir/temiz enerji maskesiyle örtülemeyecek kadar vahim ve yok edici boyutlara ulaşmıştır.


Karaburun Yarımadası’nın yüzde 61’i,  İzmir  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ‘Rüzgâr türbini kurulumu için ÇED gerekli değildir’ kararıyla Lodos A.Ş’ye adeta tahsis edildi. EPDK ise 2011’de 50 türbin için üretim lisansı verdi, 2014’te de 47 türbinlik kapasite artış talebine izin verdi. Bizler EPDK aleyhine dava açtık. Karaburun ilk hukuksal kazanımını,  Ankara  Bölge İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararıyla elde etmişti. EPDK bunun üzerine, aynı mahkemeye başvurarak, kararın faaliyette olan türbinleri kapsayıp kapsamadığını sordu. Ankara Bölge İdare Mahkemesi ise dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması hakkında kısmen karar verilmesinin olanaklı olmadığını belirterek EPDK’nin talebini oybirliğiyle reddetti.


Böylece, yargı süreci tamamlanana kadar Karaburun RES Projesi kapsamında, kurulu türbinler dahil, hiçbir üretim ve inşaat faaliyetinde bulunulamayacağı hükme bağlanmıştır. Bir başka deyişle, kurulu 50 türbinin faaliyeti de durdurulmuştur.”


Konsey açıklamasında, Karaburun’da yaşayanlar olarak Yarımada’nın doğasını, tüm canlıların yaşamını, bugününü ve geleceğini koruma kararlılıklarından kimsenin şüphesinin olmamasını vurguladı.


Milliyet Ege 


Geri Dön