05 / 05 / 2024

Karadeniz’in iki şehrinde doğal gaz ve petrol müjdesi; Sismik çalışmalar başlıyor

Karadeniz’in iki şehrinde doğal gaz ve petrol müjdesi; Sismik çalışmalar başlıyor

Ordu'da gaz ve Rize’de petrol beklentileri sonrası ile sismik çalışmalara başlanacağı düşünüyor. İşte detaylar...



Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), yıl sonuna kadar sadece karada 20'ye yakın ilde toplam 200 kuyu sondajı gerçekleştirerek günlük petrol üretimini 90 bin varile çıkarmayı planlıyor. TPAO, son 32 yılın en yüksek yurt içi günlük üretim seviyesi olan 70 bin 76 varile ulaştı. Edinilen bilgilere göre, yıl sonuna kadar sadece karada 20'ye yakın ilde toplam 200 kuyu sondajı yapılacak ve bu sayede günlük petrol üretimi yıl sonunda 90 bin varile çıkarılacak. Bu başarıyla birlikte TPAO, yıl sonuna kadar yeni bir rekor kırmış olacak.

TPAO'nun petrol sondajı planlamalarında öncelik Şırnak Gabar Dağı'ndaki petrol sahalarına verilmektedir. Sadece Gabar'daki Şehit Aybüke Yalçın ve Şehit Esma Çevik Petrol Sahaları'nda iki yıl içinde toplam 80 ila 100 üretim kuyusu açılması hedeflenmektedir. TPAO'nun amacı, Gabar'daki sahalarda günlük 100 bin varil üretim gerçekleştirmektir. Şu anda Gabar'daki sondaj çalışmalarında Şehit Esma Çevik ve Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahaları'ndan günlük 15 bin varile yakın bir üretim yapılmaktadır.

2022'nin sonunda Türkiye'de toplam 5 bin 532 kuyu bulunduğu ve bu kuyularda 10 milyon 534 bin 898 metre sondaj yapıldığı bilgisi kamuoyuyla paylaşılmıştı. Sondaj yapılan kuyulardan 2 bin 236'sında üretim gerçekleştirildi.


Geri Dön