06 / 07 / 2024

Kardeşler arasında hisse devri nasıl yapılır?

Kardeşler arasında hisse devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu konusuna dair vatandaşlar pek çok soru sormaktadır. Onlardan biri de tapu devridir. Hisseli tapu devri diğer tapu devirlerinden farklıdır. İşte hisseli tapu devrine dair detaylar!



ANNEMİN ÜZERİNE OLAN EVİ KENDİ ÜSTÜME NASIL ALIRIM?

Mirasçı kişiler ya da mirasçı vatandaş, kendilerine miras kalmış olan evin tapusunu almak için başta veraset ilamı olmak üzere gerekli olan tüm belgeleri toplayıp bu belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat edilir ve miras olarak alınacak olan tapu için öncelik olarak taraflara veya varsa temsilcilere ait olan kimlik belgeleri istenmektedir.

KARDEŞLER ARASINDA HİSSE DEVRİ NASIL YAPILIR?

Mirasın payının kardeşe devrine dair sorulan sorularda öncelikle noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Ancak miras payının kardeşe devredilmesi, verilmesi her iki taraf arasında da yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın imzası ile yapılmaktadır.

HİSSELİ TAPUDAN NASIL KURTULURUM?

Hisseli tapu ayırma işlemli için ilk önce serbest çalışan harita ve kadastro mühendislerine detaylı olarak arsa ayırma planını hazırlatmanız gerekmektedir. Harita mühendisi arsaya dair çap ve kroki ölçümlerini yapıyor. Daha sonrasında ise bu planı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü onayına sunuyorsunuz.

2023 YILI TAPU HARÇLARI NE KADAR OLACAK?

Ülkemizde emlak ücretlerinin daire fiyatı üzerinden hesaplandığı bilinmektedir. Bu hesaplamalar da satıcı ya da alıcılar tarafından sunulan mülklerin alış ve satış fiyatlarını etkilemektedir. Burada bedelin yüzde 2'sini mülk sahibi, yüzde 2'sini de alıcısı ödemektedir ve mülkiyet aidatı yüzde 4 oranını buluyor.

Kanun Hükmünde Kararname'nin yürürlüğe girmesi ile rayiç değer esas alınmıyorsa, taşınmaz satışlarında değerlendirme zorunluluğu yeni yılda resmen yürürlüğe girecek. Bu doğrultuda; 1 milyon TL'lik daire için tapu harcı 45 bin TL’yi bulacak.

Kredi notum düşükse nasıl kredi alabilirim 2022?

Doğalgaz yardımı hangi ayda verilecek? Doğalgaz destek ödemeleri ne zaman yatacak?

Aile destek ödemeleri yattı mı? Aile destek ödemeleri aralık ayının kaçında yatıyor?


Geri Dön