29 / 11 / 2024

Kardeşler arasında miras paylaşılmazsa ne olur? Evlat mirastan nasıl mahrum bırakılır?

Kardeşler arasında miras paylaşılmazsa ne olur? Evlat mirastan nasıl mahrum bırakılır?

Miras konusu ilk başta kulağa güzel gelse de aile içinde yaşanan bazı tatsız durumlarında habercisi olabilir. İşte miras konusunda anlaşılma sağlanamadığında olabilecekler!




MİRAS BIRAKAN KİŞİ YAŞARKEN MİRASI PAYLAŞTIRDIĞI ANLAŞILIRSA DİĞER MİRASÇILAR NE YAPAR?

Miras bırakan kişi hayattayken, mirası paylaştırdığı anlaşılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir? Mülk sahibi yaşıyorken yaptığı vasiyetname ya da miras sözleşmesi ile terekesini mirasçılar arasında paylaştırma hakkına sahiptir. Mal sahibinin ölüme bağlı tasarrufa diğer mirasçıların mal sahibinin sağlığında karşı çıkma hakları yoktur. Ama murisin ölümünün ardından diğer mirasçılar için farklı olanaklar bulunur.

KARDEŞLER ARASINDA MİRAS PAYLAŞILMAZSA NE OLUR?

Kardeşlerden bir tanesi bile mal paylaşımına itiraz eder ise çoğunluğun talebi ne olursa ona bakılır. Kardeşler kendi arasında miras paylaşımında anlaşmazlık yaşayabilir. Bu durumda çoğunluğun isteği ile miras hakları satış yolu ile eşit paylaşılabilir. Satışla düzenlemelerde satış değeri ve itirazlar miras davasının süresini uzatabilir.

MİRAS HAKKIMI KARDEŞLERİME DEVRETMEK İÇİN NE YAPMALIYIM?

Miras payının kardeşe geçirilme yani devri konusunda noter onaylı bir sözleşmeye gerek duyulmamaktadır. Miras payının kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılıp, bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanması ile yapılır.

EVLAT MİRASTAN NASIL MAHRUM BIRAKILIR?

Mirastan ıskat yani mahrum bırakma işlemi ölüme bağlı olan bir tasarruftur. Sadece vasiyetname şekillerinden biri ile yapılır. Mirastan ıskat için miras bırakan vatandaşın açık bir irade beyanı gerekmektedir. Vasiyet bırakan kişi, mirasçısını mirastan çıkardığını vasiyetinde açık açık da belirtmek zorundadır.

MİRASTA ZAMAN AŞIMI VAR MIDIR?

Miras paylaşma sözleşmesinden kaynaklanan borçlar için kanunda özel bir zamanaşımı süresi öngörülmediği için on yıllık zamanaşımı süresine tabidir.


Geri Dön