04 / 09 / 2024

Kargamış Antik Kenti'nin ihale teklifleri kasada!

Kargamış Antik Kenti'nin ihale teklifleri kasada!

Gaziantep'te bulunan ve turizme kazandırılmaya çalışılan Kargamış Antik Kenti'ni mayınlara tutsak olmaktan kurtaracak ihale için verilen teklifler kasada saklanıyor



İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Türkiye-Suriye sınırındaki antik kentin yıllardır turizm dışında kalmasına neden olan mayınların, elle temizlenmesi için ihale süreci devam ediyor. Antik kent alanındaki mayınların elle temizlenmesi için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde 24 Temmuzda yapılan ihaleye, ABD ve Almanya'daki iki yabancı firmanın yanı sıra yurt içinden de 13 firma katıldı.

Kargamış Antik Kenti'ni mayınlardan temizlemeye talip olan 15 firmanın teklifleri kasaya kilitlendi. Tekliflerin açılması ve değerlendirilmeye alınması için Milli Savunma Bakanlığının katılımcı firmalara ilişkin yürüttüğü güvenlik soruşturmasının sonucu bekleniyor. Kasanın açılıp firmaların tekliflerinin ne zaman değerlendirileceğini bilemediklerini belirten yetkililer, güvenlik soruşturması tamamlanınca zarfları açmak için tarih belirleneceğini, bu tarihin katılımcı firmalara bildirileceğini ifade etti. İhale, Kargamış Antik Kenti alanındaki mayınların 300 günde ve elle temizlenmesini öngörüyor.

İNGİLİZLERİN YOĞUN İLGİSİ BEKLENİYOR
Kargamış Antik Kenti'nin turizme açılması halinde İngiliz turistlerin yoğun ilgi göstermesi bekleniyor. Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rifat Ergeç, Kargamış Antik Kenti'nin Gaziantep ve bölge turizmine önemli katkı sağlayacak bir yerleşim yeri olduğunu vurguladı.

Değişik dergilerde yayımlanan makaleleriyle Kargamış Antik Kenti'ndeki mayınların temizlenerek turizme açılmasını istediğini vurgulayan Ergeç, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün mayınların elle temizlenmesi işi için ihalenin, antik kentin turizme kazandırılması yolunda bugüne kadar atılmış en önemli adım olduğunu vurguladı.

Ergeç, Kargamış Antik Kenti'nin her biri birer kültür merkezi olan Anadolu, Suriye ve Mezopotamya arasındaki kültürel etkileşim, kültürel geçiş bölgesinde yer aldığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Karkamış Antik Kenti'nde İngilizlerin ünlü simaları kazılar yaptı. Bu simalara ünlü İngiliz casus T.E. Lawrence ve Kraliyet ailesinin 'Sir' unvanı verdiği Leonard Woolley örnek verilebilir. İngiliz turistler ünlü simalarının çalıştığı yerleri görmek istiyor. Mayınlar temizlenip ziyarete açıldığında Kargamış Antik Kenti'ne İngiliz turistlerin yoğun ilgi göstereceğini söyleyebilirim."
AA


Geri Dön