05 / 05 / 2024

Karşıyaka Opera Binası ihalesi için karar yargıda!

Karşıyaka Opera Binası ihalesi için karar yargıda!

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kamu İhale Kurumu'nun iptal ettiği opera binası ihalesinde son kararı yargının vereceğini söyledi.



İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kamu İhale Kurumu'nun iptal ettiği opera binası ihalesinde son kararı yargının vereceğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin veya ihaleyi kazanan firmanan konuyu mahkemeye taşıyabileceğini belirten Kocaoğlu, "Belediye bürokrasisi hata olmadığını söylüyor. Biz dava açabiliriz. Yargı değerlendirecek" dedi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka'da yapacağı opera binası için Aralık 2016 tarihinde yaptığı, ancak geçerli teklif olmadığı gerekçesiyle iptal edilen ilk ihalesinin ardından geçen Nisan ayında yapılan ve Mayıs ayında sonuçlanan ikinci ihale, kaybeden firmaların itirazları sonucu Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından iptal edildi. Nisan ayında yapılan Yenigün A.Ş. ve Deda Perde Sistemleri Şirketi Konsorsiyumu'nun 379 milyon 600 bin TL, Ermit Ltd. Şti. ve Mapavri A.Ş. Konsorsiyumu'nun 337 milyon TL, Taca A.Ş. ve A-Grup Ltd. Şti. Konsorsiyumu'nun 327 milyon 490 bin TL teklif verdiği ihaleyi, 429 milyon TL teklif veren Çağdan A.Ş. ve Wagner -Bıro Austria Stage Systems AG Konsorsiyumu kazanmıştı. KİK iki itirazdan birini reddetti. Yenigün A.Ş.'nin itirazında ise ihaleyi kazanan firmanın iş deneyimiyle ilgili belgede eksiklik olduğu gerekçesiyle ihaleyi iptal etti.


KİK'in iptal kararının değerlendiren  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İtirazlardan birinin gerekçesini kabul eden KİK ihaleyi iptal etti. Sanıyorum yargı süreci devam edecek. Biz mi yoksa kazanan firma mı yargıya götürecek şu anda belli değil. Biz de götürebiliriz. Büroksimiz hata olmadığını söylüyor. Öte yandan bir firma KİK'e gidip bozdurduysa diğer girma da yargıya gidebilirz. Kararı KİK verdi. Yargı değerlendirecek" dedi.


Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait Karşıyaka'daki arazide yapılacak opera binası, Cumhuriyet tarihinde, opera sanatına özel olarak inşa edilen ilk tesis olacak. Ulusal mimari yarışma yöntemi ile elde edilen proje kapsamında, 1435 kullanıcı kapasiteli ana salon ve sahnesi, 437 seyirci kapasiteli küçük salon ve sahnesi ile prova salonları, opera bölümü, bale bölümü bulunuyor. 73 bin 800 metrekarelik inşaat alanına sahip olan tesiste 350 seyirci kapasiteli avlu - açık performans alanı, atölyeler ve depolar, ana hizmet birimleri, idare bölümü, genel tesisler, teknik merkez ve 525 araçlık otopark yer alıyor. Opera binası, başta sahne tasarımı olmak üzere teknik donanım anlamında Avrupa'daki örnekleri arasında öne çıkacak. Fuayesinde kitapçı, opera dükkanı, bistro ve bilet gişesi yer alacak. Fuayenin önünden geçen yol üzerinde otopark, toplu taşıma durağı, araba ve taksi cepleri düzenlendi. Denize bakan meydan ve caddeden iki ayrı girişi bulunuyor. Opera binasının ayrıca tramvay hattı bağlantısı da olacak.


Hürriyet 


Geri Dön