27 / 04 / 2024

Karşıyaka Stadı projesi ne durumda?

Karşıyaka Stadı projesi ne durumda?

Ağır borç yükü altındaki Karşıyaka’ya ayda 8-10 milyon TL gelir getirecek butik stadı engellemek için açtırılan 3 davanın ikisine de mahkemeler yetkisizlik kararı verip dosyayı yürütmeyi durdurma olmaksızın Danıştay’a gönderdi




Karşıyaka'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılacak stadı engellemek için dava üstüne dava açtıran Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na yargıdan kötü haber geldi. 70 milyonluk stat yatırımını engellemek için açılan üç davadan ikisine mahkemeler yetkisizlik kararı verip, yürütmeyi durdurma kararı olmaksızın dosyayı Danıştay'a gönderdi. Bu kararların Şehir Planlamacıları Odası tarafından açılan ve henüz devam eden son davaya da emsal teşkil etmesi talebiyle hukuki süreç başlatıldı.

Yeni Asır'ın edindiği bilgiye göre; Gençlik ve Spor Bakanlığı, yetkisizlik kararı verilen iki davanın, bu dava için de emsal teşkil edeceğinden hareketle stadın temelini 2015 seçimleri öncesinde atarak çalışmalara başlayacak. İlk aşamada parsel birleştirme işlemi için gerekli olan 9 milyon lira Karşıyaka Belediyesi'ne ödenecek. Belediyeden ruhsat alınamazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurulacak.


Yürütme durmayacak

Yalı'ya yapılacak stat için 15 bin imza toplayan Karşıyaka taraftarlarından sonra yargıdan da beklemediği bir gol yiyen Başkan Kocaoğlu'nun, stat yatırımını engellemek için yeni bir dava açtırıp açtırmayacağı merak konusu oldu.

Ağır bir borç yükü altında olan Karşıyaka'ya yıllık 8-10 milyon lira gelir getirecek butik stadın önünde hukuki bir engel kalmadı. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yaklaşık 70 milyon lira harcayarak hayata geçireceği stadın ihalesi  TOKİ  tarafından yapıldı. Ancak açılan davalar nedeniyle inşaat bir türlü başlayamadı. 15 Bin kişi kapasiteli Karşıyaka Stadı ve Sosyal Tesisleri İnşaatı"na karşı çıkan çevreler tarafından bugüne kadar 3 ayrı dava açıldı. Bu davalardan ikisinde mahkemeler yetkisizlik kararı vererek dosyayı Danıştay'a havale etti. Karşıyaka'nın yapımı yılan hikayesine dönen stadyumuyla ilgili hukuki süreçte son durum şöyle:


Dosya Danıştay'a

Yalçın Temizocak ve arkadaşları tarafından  Ankara  15. İdare Mahkemesi'nde açılan davada mahkeme davaya bakamayacağını belirterek yetkisizlik kararı verdi ve dosyayı İzmir'e gönderdi.  İzmir  4. İdare Mahkemesi 17.11.2014 tarihinde yetkisizlik nedeniyle davayı reddetti. Bunun üzerine, davaya hangi mahkemenin bakacağının belirlemesi için dosya yürütmeyi durdurma kararı olmaksızın Danıştay'a gönderildi. Yalı'ya yapılacak stadı engellemek için Karşıyaka Belediyesi tarafından Ankara 3. İdare Mahkemesi'nde açılan dava da benzer bir karar verildi. Mahkeme, dava dosyası ile Yalçın Temizocak ve arkadaşları tarafından açılan dava arasında bağlantı olup olmadığının incelenmesi ve bu sonuca göre yürütmeyi durdurma hakkında karar verilmesi için dosyayı Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne gönderdi. Ankara Bölge İdare Mahkemesi ise , Yalçın Temizocak ve arkadaşları tarafından açılan davanın dosyasının yetkisizlikle İzmir'e gönderilmiş olması nedeniyle bağlantı istemini dosyayı incelemeden reddetti. Bu dosya da Danıştay'a gitti.


Emsal teşkil eder

Stat inşaatını engellemek için İzmir Şehir Plancıları Odası tarafından İzmir 5. İdare Mahkemesi'nde açılan davanın incelemesi ise devam ediyor. Yeni Asır'a bilgi veren hukukçular, bu davadan çıkacak kararın da diğer 2 davadan farklı olmayacağı görüşünde birleşiyor.


Hukukçulara göre süreç önümüzdeki günlerde şöyle işleyecek: 

- Mahkemeler tarafından reddedilen ve yetkisizlik nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı verilmeden Danıştay'a gönderilen dosyalar için Danıştay kararı ile yetkili mahkeme tayin edilecek ve davanın esasına girilecek. Bu konuda Danıştay'da geçecek süre en iyi ihtimalle 1- 1,5 yıl olacak. 

- Danıştay yetkili mahkemeyi tayin ettikten sonra, yetkilendirilecek mahkemede dava sıfırdan görülmeye başlanacak. 

- Bu iki davanın Danıştay'dan gelmesi, davalar hakkında karar verilmesi, karardan sonra tekrar Danıştay süreci yaşanacak olması nedeniyle bu süreç en erken 5 yılda tamamlanacak. 

- Şehir Plancıları Odası tarafından açılan ve halen devam eden davada ise çok sayıda kulüp üyesinin müdahillik talepleri ve dilekçeleri var. 16.12. 2014 tarihinde yetkisizlik kararı ile Danıştay'a gönderilen iki dosya emsal olarak bu mahkemeye de sunuldu ve bu mahkemenin de emsal kararlarla aynı şekilde yetkisizlik kararı vermesi istendi. 

- Bu dava da yetkisizlik kararı ile Danıştay'a giderse , tüm davalardan en az 1,5 - 2 yıl yürütmeyi durdurma kararının çıkmayacak. 


YILDIRIM DEVREDE 

İzmir'de siyasi bir polemik konusu haline getirilen Karşıyaka stadıyla İzmir Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Binali Yıldırım, özel olarak ilgileniyor. Ankara'da Karşıyaka taraftar grubu temsilcileriyle buluşan Yıldırım'ın önümüzdeki günlerde İzmir'e gelerek bu konuda açıklamalar yapması bekleniyor. Yıldırım'ın taraftar temsilcilerine "Stadın yapılacağı yer konusunda bizim kafamız net. Başka bir yer aramıyoruz. Maalesef belediye bu işi siyasi bir çekişme noktasına getirdi. Ama artık yeter, eften püften şeylerle uğraşacak vaktimiz yok. Bu stadı Karşıyaka kulübüne ve halkına armağan edeceğiz. Sizin kararlığınız bizim kararlılığımızdır" dediği öğrenildi. 




Yeni Asır


Geri Dön