27 / 04 / 2024

Kartal Arzum Sitesi'nin temeli atıldı!

Kartal Arzum Sitesi'nin temeli atıldı!

Kartal Belediyesi'nin, birçok ilçe belediyesine örnek oluşturan yerinde dönüşüm, deprem dönüşüm ve kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 2 Şubat 2015'te yıkımı gerçekleştirilen Arzum Sitesi'nin temeli atıldı




Kartal Belediyesi'nin, birçok ilçe belediyesine örnek oluşturan yerinde dönüşüm, deprem dönüşüm ve kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 2 Şubat 2015'te yıkımı gerçekleştirilen Arzum Sitesi'nin temeli atıldı. Arzum Sitesi sakinleri, temel atma töreniyle yeni ve deprem güvenli evlerine kavuşma yolunda atılan ilk adımın heyecanını yaşadı. 


Temel atma töreninde Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, başkan yardımcıları, birim müdürleri, Arzum Sitesi sakinleri ve vatandaşlar yer aldı. Törende konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz,  " Hemen şuradaki binanın arka tarafındaki kamelyada 2009 yılında seçim çalışması yapıyordum. Aradan 7 yıl geçti, bugün buradayız. Bugün 21 Mart Nevruz yani yeniden doğuş. İşte bugün de Arzum Sitesi'nin Nevruzu, yeniden doğuşu. Hemen şurada bir otobüs var. Otobüsün üstünde TAK(Tasarım Araştırma Katılım) yazıyor. Kimileri Tak’ı insanı öldürmek için kullanıyor, kimileri de TAK’la kentin yeniden yapılması için uğraşıyor yani halkın mutluluğu için uğraşıyor. Geçtiğimiz hafta  İzmir  Seferihisar'da sosyal demokrat belediyelerin proje toplantısı vardı. Kartal Belediyesi olarak resmi bir projeyle müracat etmedik aslında. Katılımcılık alanında TAK Kartal ödül aldı. Peki ne ödülü aldık? Biz dedik ki - Bir kent yeniden planlanıyor. Şurada geçmişi vardı, çocukların, ailelerin geçmişi vardı, gönül bağı vardı. Peki bu gönül bağı bu dönüşümden nasıl etkileniyor? İşte tasarım, araştırma, katılım bunu araştırıyor. Biz 2009 Ekim'den beri halkla toplantı yapıyoruz. Ne oldu biliyor musunuz? Bir televizyon kanalında geçen gün hem ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) hem de 'Deprem ve kentsel dönüşüme arkanızı dönmeyin'  kitabından bahsetmiştim. O günden sonra sanatçılar kitap istemeye başladı, senaristler istemeye başladı. Niye ? Biz ne söylemişiz, halk demiş. Halktaki endişe, duygu, düşünce, dönüşüme bakış .. Senaristler için  sanatçılar için en ideal ortam. Şimdi o kitabı onlar okuyorlar. Yakında bu dönüşümün filimini bile görebilirsiniz. Kartal Belediyesi bu işte ilk olmaya devam edecek. Bundan haklı olarak gurur duyuyorum. Yakında Kartal'da büyük bir toplantı olacak. Kartal'ı tanıtmak üzere, değişmeye dönüşmeye devam etmek üzere " dedi. 


"Kartal halkı her şeyin farkında"  


Başkan Altınok Öz, " Zaha Hadid planları diye bilinen sanayi çöküntü alanları halen 1/5000 lik planı geçtiğimiz yıl Ocak ayında Büyükşehir’den geçmesine rağmen daha sonra da riskli alanı Çevre Bakanlığı'nın buraya katması ve birlikte tekrar çıkmasına rağmen plan notu gelmedi. 1/5000 lik plan, Büyükşehir meclisinden geçmiştir ama plan notu yazılmamıştır. Bunun izahı var mıdır? 14 aydır plan notu yazılacak.  Halk oraya gidiyor, bizim plan notu ne olacak diye soruyor, bilemeyiz diyorlar. Başkanınıza selam söyleyin. Size tavsiye ediyorum, alana gidin, halka danışın. Büyükşehir 6 aydır şunu söylüyor - Biz yapacağız ama Kartal Belediyesi çalışmıyor.- Kartal Belediyesi'nin çalışmadığı şey neyse gelsinler bakalım. Hem plan notlarını yazmıyorlar hem de yazmayan Kartal Belediyesi'ymiş gibi halka bilgi veriyorlar. Halkı da enayi zannediyorlar. Ama Kartal halkı her şeyin farkında" dedi. 


"Kartal’da din üzerinden siyaset yapamazlar"


Biz Soğanlık'ta dönüşüm gerçekleşsin diye bize ait olan sağlık ocağını karakola veriyoruz. Karakolu oradan çıkarıyoruz. Karakolun yerine camii yapacağız diyoruz. O camii yapılana kadar 880 kişilik prefabrik camii yapıyoruz. İnsanlar orada ibadet ediyor. AKP prefabrik camiinin olduğu alanı park alanıyken, prefabrik camiyi yıkıp camii yapacağım diyor. Biz o prefabrik  camiiyi, diğer taraftaki camii yapılırken vatandaş ibadetine orda devam etsin diye yaptık. Madem böyle bir şey yapacaklardı biz o alana niye o kadar masraf ettik? Şimdi prefabriğin olduğu yer dini tesis alanı yapılıyor. Şimdiki camiinin olduğu alanda park alanı oluyor. Bunun mantığı var mı? Yukarıdan bir 5000 lik değişikliği yapıldı, geldi mi? Bunu anlayanınız var mı? Kartal’da din üzerinden siyaset yapamazlar. Altınok Öz olduğu sürece bu milleti aptal yerine koymasınlar" dedi. 


"Biz sosyal demokratlar önce insan diyoruz"


Başkan Altınok Öz, " Arzum Sitesi'nin temel atma törenine geldik. Günlük bir belediye işi yapar hale geldik. Bizim için rutin. Biraz önce bir vatandaş vardı. Kartal Merkez'de Doğan Sokak'ta oturan.. - Bizim evler ne zaman yıkılacak?- diyordu. İstanbul'un dönüşümle ilgili ( hektar olarak belki büyük olamaya bilir ama katma değeri en yüksek dönüşüm ) alanında vatandaş diyor ki  - Benim evim ne zaman yıkılacak? - Biz bu noktaya geldik. Bunların hepsi bizim gurur duyduğumuz uygulamalar. Personelimizin öz güveni ve çalışma şeklini görünce de gurur duyuyoruz. Kurtarılan can sayısı 28 bin 812 oldu. Biz sosyal demokratlar -- Önce insan - diyoruz. Önce bina değil. Bir binada kimi dairede 3 kişi, kimisinde 4 kişi yaşıyor.  Bir bina yıkıldığında binadan çıkan insan sayısını, kurtarılan insan sayımıza ekliyoruz. Bir deprem olsa bu insanlar çürük binalarda depreme yakalanmamış olacak.  Bizim hedefimiz bu dönem sonunda bu sayıyı 100 bine ulaştırmak. Artık Kartal'da insanlar o müteahhit bu müteahhit demiyor. Müteahhitini de kendileri buluyor" dedi. 


Törende üstlenici firma yetkilileri ve vatandaşlar, Başkan Altınok Öz'e teşekkür ederek çiçek takdim ettiler. 

5 katlı 2 bloktan oluşan Arzum Sitesi yapım aşamasından sonra 10 katlı bir blok olarak Kartal'da yerini alacak. 40 bağımsız bölümden oluşacak olan ve adı Defne Apartmanı olacak olan binada açık otopark, sosyal alanlar ve yürüyüş alanları, çocuk oyun alanları da bulunuyor.





Kartal Belediyesi



Haber İstanbul Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Arzum Sitesi sakinleri, temel atma töreniyle yeni ve deprem güvenli evlerine kavuşma yolunda atılan ilk adımın heyecanını yaşadı. Temel atma töreninde Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, başkan yardımcıları, birim müdürleri, Arzum Sitesi sakinleri ve vatandaşlar yer aldı. Törende konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, " Hemen şuradaki binanın arka tarafındaki kamelyada 2009 yılında seçim çalışması yapıyordum. Aradan 7 yıl geçti, bugün buradayız. Bugün 21 Mart Nevruz yani yeniden doğuş. İşte bugün de Arzum Sitesi'nin Nevruzu, yeniden doğuşu. Hemen şurada bir otobüs var. Otobüsün üstünde TAK(Tasarım Araştırma Katılım) yazıyor. Kimileri Tak'ı insanı öldürmek için kullanıyor, kimileri de TAK'la kentin yeniden yapılması için uğraşıyor yani halkın mutluluğu için uğraşıyor. Geçtiğimiz hafta İzmir Seferihisar'da sosyal demokrat belediyelerin proje toplantısı vardı. Kartal Belediyesi olarak resmi bir projeyle müracat etmedik aslında. Katılımcılık alanında TAK Kartal ödül aldı. Peki ne ödülü aldık? Biz dedik ki - Bir kent yeniden planlanıyor. Şurada geçmişi vardı, çocukların, ailelerin geçmişi vardı, gönül bağı vardı. Peki bu gönül bağı bu dönüşümden nasıl etkileniyor? İşte tasarım, araştırma, katılım bunu araştırıyor. Biz 2009 Ekimden beri halkla toplantı yapıyoruz. Ne oldu biliyor musunuz? Bir televizyon kanalında geçen gün hem ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) hem de 'Deprem ve kentsel dönüşüme arkanızı dönmeyin' kitabından bahsetmiştim. O günden sonra sanatçılar kitap istemeye başladı, senaristler istemeye başladı. Niye ? Biz ne söylemişiz, halk demiş. Halktaki endişe, duygu, düşünce, dönüşüme bakış .. Senaristler için sanatçılar için en ideal ortam. Şimdi o kitabı onlar okuyorlar. Yakında bu dönüşümün filimini bile görebilirsiniz. Kartal Belediyesi bu işte ilk olmaya devam edecek. Bundan haklı olarak gurur duyuyorum. Yakında Kartalda büyük bir toplantı olacak. Kartal'ı tanıtmak üzere, değişmeye dönüşmeye devam etmek üzere" dedi. 


"Kartal halkı her şeyin farkında" 

Başkan Altınok Öz," Zaha Hadid planları diye bilinen sanayi çöküntü alanları halen 1 /5000'lik planı geçtiğimiz yıl Ocak ayında Büyükşehir'den geçmesine rağmen daha sonra da riskli alanı Çevre Bakanlığının buraya katması ve birlikte tekrar çıkmasına rağmen plan notu gelmedi. 1/5000'lik plan, Büyükşehir meclisinden geçmiştir ama plan notu yazılmamıştır. Bunun izahı var mıdır? 14 avdır plan notu yazılacak. Halk oraya gidiyor, bizim plan notu ne olacak diye soruyor, bilemeyiz diyorlar. Başkanınıza selam söyleyin. Size tavsiye ediyorum, alana gidin, halka danışın. Büyükşehir 6 aydır şunu söylüyor - Biz yapacağız ama Kartal Belediyesi çalışmıyor- Kartal Belediyesi'nin çalışmadığı şey neyse gelsinler bakalım. Hem plan notlarını yazmıyorlar hem de yazmayan Kartal Belediyesi'ymiş gibi halka bilgi veriyorlar. Halkı da enayi zannediyorlar. Ama Kartal halkı her şeyin farkında" dedi. 


Biz Soğanlık'ta dönüşüm gerçekleşsin diye bize ait olan sağlık ocağını karakola veriyoruz. Karakolu oradan çıkarıyoruz. Karakolun yerine camii yapacağız diyoruz. O camii yapılana kadar 880 kişilik prefabrik camii yapıyoruz. İnsanlar orada ibadet ediyor. AKP prefabrik camiinin olduğu alanı park alanıyken, prefabrik camiyi yıkıp camii yapacağım diyor. Biz o prefabrik camiiyi, diğer taraftaki camii yapılırken vatandaş ibadetine orda devam etsin diye yaptık. Madem böyle bir şey yapacaklardı biz o alana niye o kadar masraf ettik? Şimdi prefabriğin olduğu yer dini tesis alanı yapılıyor. Şimdiki camiinin olduğu alanda park alanı oluyor.  Bunun mantığı var mı? Yukarıdan bir 5000'lik değişikliği yapıldı, geldi mi? Bunu anlayanınız var mı? Kartal'da din üzerinden siyaset yapamazlar. Altınok Öz olduğu sürece bu milleti aptal yerine koymasınlar" dedi. 


"Biz sosyal demokratlar önce insan diyoruz" 

Başkan Altınok Öz," Arzum Sitesi'nin temel atma törenine geldik. Günlük bir belediye işi yapar hale geldik. Bizim için rutin. Biraz önce bir vatandaş vardı. Kartal Merkezde Doğan Sokak'ta oturan.. - Bizim evler ne zaman yıkılacak?- diyordu. İstanbul'un dönüşümle ilgili ( hektar olarak belki büyük olamaya bilir ama katma değeri en yüksek dönüşüm) alanında vatandaş diyor ki - Benim evim ne zaman yıkılacak? - Biz bu noktaya geldik. Bunların hepsi bizim gurur duyduğumuz uygulamalar. Personelimizin öz güveni ve çalışma şeklini görünce de gurur duyuyoruz. Kurtarılan can sayısı 28 bin 812 oldu. Biz sosyal demokratlar - Önce insan diyoruz. Önce bina değil. Bir binada kimi dairede 3 kişi, kimisinde 4 kişi yaşıyor. Bir bina yıkıldığında binadan çıkan insan sayısını, kurtarılan insan sayımıza ekliyoruz. Bir deprem olsa bu insanlar çürük binalarda depreme yakalanmamış olacak. Bizim hedefimiz bu dönem sonunda bu sayıyı 100 bine ulaştırmak. Artık Kartalda insanlar o müteahhit bu müteahhit demiyor. Müteahhitini de kendileri buluyor" dedi. 


İstanbul Gazetesi


Geri Dön