02 / 05 / 2024

Kartepe'ye 10 bin dönümlük yeni imarlı arazi geliyor!

Kartepe'ye 10 bin dönümlük yeni imarlı arazi geliyor!

Kartepe'nin zirvesine yeni otel yatırımcılarını çekmek için 10 bin dönüm arazi daha imara açılıyor. Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, "Otel yatırımları için 10 kata kadar yapı ruhsatı verebiliyoruz. Yakında 600 yataklı bir otelin yapılması için çalışmalar



Coğrafî anlamda Kocaeli'nin en büyük ilçesi konumunda olan Kartepe, turizmde atağa geçmeyi hedefliyor. İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Adapazarı gibi illerde yaklaşık 20 milyon kişinin ilgi alanı içerisinde yer alan Kartepe'nin zirvesine yeni otel yatırımcısını çekmek için 10 bin dönüm daha imara açıyor. Böylece açılacak imarlı arazi alanı 13 bin 500 dönüme çıkıyor.

Kartepe'de gerçekleştirilen "Kartepe Turizm Pastası'ndan payını nasıl artırabilir" konulu toplantıda konuşan Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, kayak turizmi, Sapanca gölü ve sessiz tepeleri ile ünlü ilçelerinin doğal güzelliklerini koruyarak dış turizme açmayı hedeflediklerini aktardı.

Yılda 400 bin kişinin ziyaret ettiği ilçelerinde şu anda 250'si butik olmak üzere 1050 yatak kapasitesi bulunduğunu anlatan Karabalık şu bilgiyi verdi: "Bölgedeki yatak kapasitesi yeterli değil. Yeni otel yatıranlarına ihtiyaç var. Bu otel yatırımlarını çekmek için şu anda dağda izin verilen 3500 olan imarlı alanı 13 bin 500 dönüme çıkardık. Ayrıca otel yatırımları için 10 kata kadar yapı ruhsatı verebiliyoruz. Yalanda 600 yataklı bir otelin yapılması için çalışmalara başlayacağız."

ARSA METREKARE FİYATLARI 130 TL İLE 200 TL
Şu anda ilçeye gelenlerin büyük bölümünün daha çok kayak turizmine geldiğini aktaran Karabalık, "Sapanca Gölü'nde su kayağı yapılması için tesis yapımı yönünde çalışmalar yapılıyor. Haziran ayından itibaren su kayağı yapıl-maya başlanacak. Ayrıca bölgede 489 at ahırının hipodroma dönüştürülmesi yönünde çalışmalar yapılıyor. Amacımız burada yapılacak yatırımlarla turizmi 4 mevsime çıkarmak" diye konuştu.
 
2008 yılının haziran ayında ilçe konumuna geçen Kartepe'ye olan ilgi giderek artıyor. İlçe olmaya başladıklarından itibaren nüfuslarının 18 bin 500 kişi birden artarak 88 bine geldiğini aktaran Şükrü Karabalık, "Özellikle İstanbul ve Kocaeli'de yaşayanlar burada ev sahibi olmayı istiyor. Bu nedenle verilen bu artışın büyük kısmı burada ev alıp yaşmaya başlayanlardan kaynaklanıyor" dedi. Bu nedenle ilçe merkezinde imarlı arazi sayısını 3 milyon 788 bine çıkardıklarım aktaran Kalabalık, müteahhitlerin de bölgede arsa baktığını anlattı. Karabalık, "Artık 100-150 siteli konutlar yapılıyor. Arsa metrekare fiyatları da belediye olunca 2 kat artmaya başladı. Bugün metrekare fiyatları 130 TL ile 200 TL arasında değişiyor" bilgisini verdi. Green Park'ın sahibi Adil Üstündağ ise bölgede turizme açılan yeni dönümleri kendilerinin de değerlendirmeyi planladıklarını kaydetti.

TUYED Genel Sekreteri Osman Nihat Aydoğan, bölgede daha çok aile işletmelerinin hakim olduğunu belirtirken, tesislerin genellikle birbirini taklit ettiğini kaydetti. Kartepe'nin nitelikli turizme kayması gerektiğine işaret eden Aydoğan, böylece bölgenin turizmden elde edeceği gelirin artacağını söyledi. Bunun aynı zamanda tesislerin yenilenmesi için fonların ayrılmasına olanak sağlayacağını ifade eden Aydoğan, "Günübirlikle özellikle hafta sonu burada olağanüstü bir kabalık yaratıyoruz. Hatta Boğaziçi trafiğinden daha fazla yoğunluk yaratılıyor. Bu kalabalık yaban hayatım ürkütüyor. İnsanları buraya çeken doğanın korunması için dağa çıkan araçlara sınırlandırmalar getirilebilir" önerisinde bulundu. Gezici Yak Seyahat Genel Müdürü Sevinç Akdoğan, turizmde pasta payının artırması için gençlerin, ailelerin ve yabana misafirlerin getirilmesini sağlayacak ürün çeşitliliği sunulması gerektiğini söyledi.

Kendi enerjisini üreten akıllı dağ evi yapacak
Kuzu Yayla Tabiat Parkı işletmesi sahibi Cahit Cağlın, bölgede doğaya zarar vermeyecek bir proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Yeni işletmemizin olduğu bölgede 40 adet Bungalow tarzı evler ve 800 metre uzunluğunda bir teleserij hattı kurmak istiyoruz. Kendi enerjisini üreten bu evler için İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Ayrıca dünya standartlarına uygun 30-35 tane karavanın kalabileceği bir karavan alanı yapmak istiyoruz. Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden izin aldığımızda 17-18 milyon TL'lik bu yatırımımıza başlayacağız" diye konuştu.
Dünya
 


Geri Dön