02 / 05 / 2024

Kaşgar'da kentsel dönüşümle 65 bin ev yıkıldı!

Kaşgar'da kentsel dönüşümle 65 bin ev yıkıldı!

Çin, kentsel dönüşüm bahanesiyle Türk-İslam tarihi açısından büyük öneme sahip olan tarihi Kaşgar kentini yıkmaya hazırlanıyor. Bu süreçte şimdiye derece 65 bin ev yıkıldı.



Sözde kentsel inkılap kapsamındaki icraat süresince Kaşgar sokaklarında katabolizma ekipleri ve buldozerler on paralık kem olmadı. İpek Yolu’nun ehemmiyetli çat noktası bulunan Kaşgar şehrinin Eski kent bölümü dozerlerle yıkıldı. Bu süreçte şimdiye derece 65 bin ev yıkıldı. 220 bin Türk yerlerinden huruç ettirildi. Yüzlerce tarihi bina bulunmayan edildi. Çinli yetkililer ise dönüşümün tarihi dokuya sadakatli kalınarak yapıldığını savunsa da yaşadıkları yerlerden gücün uzaklaştırılan Türkler bahis konusu projenin Çin’in dünkü birlikte aldatmacası bulunduğunu vurguluyor.


Komünist Çin devletinin Doğu Türkistanlı Müslümanlara uyguladığı kırım ve gadirlik politikaları bitmeme ederken demin de bu alanda mevcut tarihi Kaşgar kentini bulunmayan ediyor. 


SÖZDE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Türk-İslam tarihi açısından şişman ciddiyete cemaat kentin bulunmayan edilmesinin peşinde yatan faktör ise, Doğu Türkistanlıların kültürleri, tarihi ve İslam ile bağlarını ağız ağıza koparmak.  Çin devleti, 2010 senesinde başlayıp 2015 yılının böylecene sona erdirmeyi organize ettiği kentsel inkılap emek harcamaları kapsamında Doğu Türkistan’ın tarihi Kaşgar kentini bozma ediyor. 


TÜRK VE İSLAM İZLERİ SİLİNİYOR

Eski zamanlarda Orta Asya’daki Türk devletlerinin birçoğuna ev sahipliği yapan, Yusuf Has Hacib ve Kaşgarlı Mahmud denli Türk tarihinin ehemmiyetli isimlerinin de türbelerinin bulunmuş olduğu kentteki, Türk-İslam medeniyetlerine ilgilendiren tarihi asar sistemli biçimde bulunmayan ediliyor. 


Kentsel inkılap bahanesiyle Kaşgar’ın altını üstene getiren Çin, buradaki Türk ve İslam izlerini silerek Doğu Türkistanlı Müslümanların, geçmişi ile bulunan bağlarını koparmaya çalışıyor.  Orta Asya’da, en güzel biçimde korunum edilmiş anadan görme Türk ve İslam şehri, Çin kanalıyla tarih sahnesinden siliniyor.


Vahdet Gazetesi


Geri Dön