02 / 05 / 2024

Kasko fiyatları üçe katlandı! Şirketler bazı modellere kasko yapmıyor! Aracı olanlar mutlaka okusun!

Kasko fiyatları üçe katlandı! Şirketler bazı modellere kasko yapmıyor! Aracı olanlar mutlaka okusun!

Araç fiyatlarındaki artışın ardından gözler kasko ve sigorta poliçelerine çevrildi. Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı, "Geçen yıla göre fiyatlar ortalama yüzde 140 oranında artış gösterdi" ifadesini kullandı.



Araban var mı derdin var! Otomobil fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları kasko ve trafik sigortası bedellerine de yansımaya başladı. Sigorta yenilemesi gelen ya da yeni araç alıp kasko yaptıranlar fiyatları görünce isyan bayrağını çekiyor! Geçen sene bu dönemlerde 15- 20 bin liraya kasko yaptıranlar, günümüzde bu rakamın 70 bin liralara kadar çıktığını söylüyor.

Milliyet'in haberine göre, TÜKONFED Başkanı Bağcı, "Şu anda ortalama olarak araçlarda 60-70 bin liranın üzerinde kasko fiyatları gelebiliyor" dedi.

Geçen yıla göre fiyatların ortalama yüzde 140 oranında artış gösterdiğine dikkat çeken Bağcı, şunları söyledi: “Bazı modellerde yüzde 100 bazı modellerde yüzde 200 hatta yüzde 300 civarında fiyat artışı yaşanıyor. Bu rakam aracın marka, model ve parça fiyatı, işçilik gibi kriterler dikkate alınarak belirleniyor.

Lüks bir aracın parçası daha pahalı olduğu için kaskosu standart araçlara göre daha fazla. Şu anda standart araçlarda yüzde 100-140 arasında artış olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

ÜÇ KATLIK ARTIŞ YAŞANDI

Geçen yıl standart minimum 300 bin TL değeri olan araçlar bu yıl 800-900 bin TL bandında satılıyor. Araç fiyatlarının 3 kat arttığını söylemek gerekirse bu kasko fiyatlarına da aynı oranda yansıyor.

Araba yedek parçalarında geçen yıla göre yüzde 250’ye yakın artış olduğu görülüyor. Aracın bedeli, dövizdeki artış, parça fiyatlarının artması gibi nedenler doğal olarak kasko fiyatlarını direkt olarak etkiliyor.

Kasko fiyatları üçe katlandı! Şirketler bazı modellere kasko yapmıyor! Aracı olanlar mutlaka okusun!

Kasko poliçesi içerisinde karşı tarafa çarptığınız zaman karşı tarafın da hasarını ödeyen mali mesuliyet teminatı da bulunuyor. Böylece oluşan bedeni zararlar, hastane tedavi masrafları ve ölüm gibi konular da poliçeyi etkiliyor. Asgari ücretin artması ile beraber maliyetlerin yükselmesi, kasko fiyatlarına da bir şekilde yansımış oluyor.

Ortalama olarak araçlarda 60-70 bin liranın üzerinde kasko fiyatlarından söz ediliyor. Kasko poliçelerinde ve sigorta poliçelerinde şirketler büyük zararlar yazmaya başladı. Alınan her 100 TL’lik prime karşın 186 TL ortalama hasar ödemesi yapılıyor. Poliçe rakamlarındaki yükselişe rağmen geçen yıla göre kasko yaptırma oranında da az da olsa bir artış yaşıyoruz."

 


Geri Dön