29 / 04 / 2024

Kat irtifaklı daire almanın riski var mı?

Kat irtifaklı daire almanın riski var mı?

Posta yazarı Tamer Heper, '2016’da daire satın aldım. İki blok bitirilmiş ortaklara verilmiş. Kat irtifakı tapusu var. Yarım kalan blok satılacakmış ve parası kooperatife verilecekmiş. Yetmezse bizden alacaklarmış. Böyle bir şey olabilir mi?' sorusunu yanıtladı.



 
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '2016’da bir kişiden daire satın aldım ama aldıktan sonra bazı şeyler öğrendim. Burası bir site, bir kooperatif yapmış, dört blok olacak. İki blok bitirilmiş ortaklara verilmiş. Kat irtifakı tapusu var. Ben bunu aldıktan sonra öğrendim. Bir blokun kabası bitmiş, bu blok arsa sahiplerine verilecek. Dördüncü blok da müteahhidin, o da bunu bitirmiş daireleri satmış. Şimdi arsa sahipleri ile ihtilaflı. Yarım kalan blok satılacakmış ve parası kooperatife verilecekmiş. Yetmezse bizden alacaklarmış. Böyle bir durum söz konusu olabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kat irtifaklı daire almanın riski var mı?

2016’da bir kişiden daire satın aldım ama aldıktan sonra bazı şeyler öğrendim. Burası bir site, bir kooperatif yapmış, dört blok olacak. İki blok bitirilmiş ortaklara verilmiş. Kat irtifakı tapusu var. Ben bunu aldıktan sonra öğrendim. Bir blokun kabası bitmiş, bu blok arsa sahiplerine verilecek. Dördüncü blok da müteahhidin, o da bunu bitirmiş daireleri satmış. Şimdi arsa sahipleri ile ihtilaflı. Yarım kalan blok satılacakmış ve parası kooperatife verilecekmiş. Yetmezse bizden alacaklarmış. Böyle bir durum söz konusu olabilir mi? 

★ ★ ★ ★ ★

Müteahhitle arsa sahibi arasında elbette akıllara gelmeyecek sayıda ve şekilde ihtilaf olabilir. Ancak buradaki ihtilafın, arsa sahipleriyle kooperatif arasında mı yoksa kooperatif ile müteahhit arasında mı olduğu net değil.

Ancak bir ihtilaf var ve böyle bir ihtilafta, inşaat nedeniyle sözleşme yapan taraflar muhataptır. Arsa sahipleri ile kooperatif ihtilafta tarafsa kooperatif hükmi şahsiyeti olaya dahildir, yok arsa sahibi ile müteahhit arasında ihtilaf çıktıysa onlar ihtilafta taraftır. Ancak olayda daha ağırlıklı olan arsa sahipleriyle kooperatif arasındaki bir ihtilaftır. Zira kooperatif arsa satın alır buraya inşaat yapar, inşaat için bir müteahhitle anlaşır. Müteahhit kooperatifle muhataptır.

★ ★ ★ ★ ★

Anlatılan olayda kooperatif evlere sahip olmuş, iki blok ortaklara dağıtılmış, müteahhit kendi bloğunu bitirmiş ama arsa sahiplerinin bloğu daha kabada yani çok eksiği var. İşte bundan ihtilafın arsa sahipleri ile kooperatif arasında olduğu hususu ağırlık kazanıyor. Bu durumda kat irtifaklı daire almanın kat mülkiyetli bir daire almakla arasında risk yönünden bir fark yok.

Bir daire alındığında alıcı için en büyük risk daire üzerinde ipotek veya haciz kaydı bulunmasıdır. Zira satın alan daireyi bu borçla birlikte alır ve ortaya çıkacak borçtan sorumludur. Ya parasını öder veya daire satışa çıkarılır. Bunun dışında ne gibi bir riskin doğabileceği ancak taraflar arasında yapılan sözleşmelerle belirlenir. Ancak kooperatifin okuyucumun binasından el çekmiş olması nedeniyle ipotek veya haciz kaydı dışında bir risk olduğunu tahmin etmiyorum.


Geri Dön