27 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin şartları!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin şartları!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin meydana gelebilmesi için gerekli bazı şartlar bulunuyor. İşte, kat karşılığı inşaat sözleşmesinin şartları!



Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin şartları!

Bir tarafta bir veya birden fazla, gerçek veya tüzel kişiliği haiz arsa sahibi ile diğer tarafta arsa sahibine karşı bina yapımını üstlenen müteahhit arasında imzalanan sözleşmeye kat karşılığı inşaat sözleşmesi deniyor.  


Bu sözleşme ile tarafların birbirlerine karşı sorumlulukları oluyor. İşe zamanında başlamaması veya sözleşme hükümlerine aykırı olarak işi geciktirmesi ya da iş sahibine yüklenemeyecek bir sebeple ortaya çıkan gecikme gibi hallerde sözleşme fesh edilebiliyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile ilgili bir kanun hükmü bulunmamasına rağmen sözleşmenin noterde imzalanması gerekiyor. Taraflarca imzalanan bu sözleşmenin, inşaat sürecinde hak kaybı yaşamamaları adına sözleşmenin şekil şartlarına uygun olarak hazırlanması gerekiyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin meydana gelebilmesi için gerekli bazı şartlar bulunuyor. Bunun için yapılan tanımdan özetle;


1- Arsa sahibi ile müteahhit arasında geçerli olarak bir anlaşma yapılması,

2- Müteahhidin arsa sahibine ait taşınmaz üzerine inşaat yapma ve inşaatı teslim etme sorumluluğunu alması,

3- Arsa sahibinin taşınmaz devretme borcunu üstlenmesi,

hususları sözleşmenin sağlıklı bir şekilde oluşmasını sağlayan şartlar olarak biliniyor. 


Bu sözleşme, karşılıklı rıza ile yapılan bir anlaşma olup, yazılı şartları sonucunda her iki tarafa da belirli sorumluluklar yükleyen bağlayıcı nitelikte bir sözleşme niteliği taşıyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmesine aykırılık davası!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön