27 / 04 / 2024

Kat Mülkiyeti Kanunu! Müsaade mecburiyeti!

Kat Mülkiyeti Kanunu! Müsaade mecburiyeti!

Birden fazla bağımsız bölümün yer aldığı gayrimenkullerde yaşayan kat maliklerinin birbirlerine karşı borçları bulunuyor. Kat Mülkiyeti Kanununa göre, bir kat malikinin tadilat söz konusu olması halinde müsaade etmesi gerekiyor...



Kat Mülkiyeti Kanunu! Müsaade mecburiyeti!

Konut sitesi veya apartman gibi birden fazla konutu içinde barındıran yapılarda, kat maliklerinin birbirlerine karşı borç ve sorumlulukları yer alıyor. Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat maliki borçları şu şekilde sıralanıyor:


1. Genel Kural

2. Anagayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk

3. Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma

4. Sigorta anlaşması

5. Ortak giderlerin teminatı

6. Müsaade mecburiyeti

7. Yasak işler

8. Kat mülkiyetinin devri mecburiyeti


VI - Kat Malikinin Müsaade mecburiyeti:

Madde 23 – Kat maliklerinden birinin bağımsız bölümünde veya bu bölümdeki tesislerde meydana gelen bir hasar veya bozukluğun onarımı veya giderilmesi veya tesislerin yeniden yapılması ile yapı güvenliğiyle ilgili olarak yapılması gerekli görülen teknik incelemeler için diğer bir bağımsız bölüme girmek gerekiyorsa, o bölümün maliki veya o bölümde başka sıfatla oturanlar, giriş müsaadesi vermeye ve bölümde gerekli işlerin yapılmasına katlanmaya mecburdurlar. 


Anagayrimenkulün bir kısmının harap olması halinde, harap olan bağımsız bölüm ve eklentilerinin veya ortak yerlerin veya bağımsız bölümdeki tesislerin yeniden yapılması için, sağlam kalan bağımsız bölümlerin içinden veya dışından faydalanılması gerekiyorsa, o bölümlerin malikleri veya orada başka sıfatla oturanlar buna müsaade etmeye mecburdurlar.


Yukarıdaki fıkralarda yazılı müsaade yüzünden, kat maliklerinin veya orada başka sıfatla oturanların uğrayacakları zararı, lehine müsaade verilen bağımsız bölüm malikleri derhal ödemekle yükümlüdürler.




Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma!
Kat maliklerinin borçları nelerdir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön