23 / 11 / 2024
fuzul

Kat mülkiyetini kim alır?

Kat mülkiyetini kim alır?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına, kat mülkiyeti deniyor. Peki, inşaat çalışmaları sona eren taşınmaza kat mülkiyeti nasıl alınır? Kat mülkiyetini kim alır?




Kat mülkiyetini kim alır?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına, kat mülkiyeti deniyor. Bu mülkiyet hakkı, arsa payı ve anagayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet olarak nitelendiriliyor.


Kat mülkiyeti tescil işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Gerekli belgelerin temin edilerek bir dilekçe ile başvurulması halinde kat mülkiyeti tescil edilebiliyor.


Tapu memuru kendisine verilen belgelerin tamam ve usulüne uygun ve dilekçeyi verenlerin veya istemde bulunanların yetkili olduklarına kanaat getirdikten sonra, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmasına dair resmi sözleşmeyi düzenliyor. Bu sözleşme aynı zamanda tescil istemi sayılıyor. 


Kat mülkiyetini kim alır?

Kat mülkiyetini, taşınmazın müteahhiti almakla yükümlü oluyor. Bu durum genellikle, mütehhit ile yapılan sözleşmelerde de belirtiliyor.


Kat mülkiyeti işlemleri:

- Dilekçe ile birlikte gerekli belgelerin alınması

- Belgelerin eksiksiz olması halinde binanın iskan belgesinin kontrol edilmesi

- Ruhsat eki mimari projeler ile kat mülkiyeti projelerinin incelenmesi

- Problem olmaması halinde harcın hesaplanarak vatandaşın ödeme için gelir birimine gönderilmesi

- Dekont alınması halinde kat mülkiyeti projelerinin onaylanarak bir nüshasının resmi yazı ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne gönderilmesi

-Tapu dairesinde mülkiyet tapusunun alınması




Kat mülkiyeti harcı 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön