11 / 05 / 2024

Kaybedenler liginde Türk Lirası ilk üçe girdi!

Kaybedenler liginde Türk Lirası ilk üçe girdi!

TL, KKM hesabı ve döviz talebini sınırlayan para politikalarına rağmen kan kaybından kurtulamadı. 50 büyük ekonomi içindeki ülkelerin para birimleri arasında TL, Arjantin Pesosu ve Mısır Lirası’ndan sonra en fazla değer kaybına uğrayan para birimi oldu.



EN FAZLA KAYIP NE ZAMAN YAŞANDI?

Aktaş’ın yazısına göre, Türk Lirası’ndaki aşırı değer kaybı, esas olarak Eylül 2021 ile Aralık ayları arasındaki dönemde gerçekleşti. Üç aylık dönemde döviz kurlarındaki artışın yüzde 100’ü aşması üzerine çeşitli politikların devreye sokulduğunu belirten Aktaş, köşe yazısında; yılın son haftasından itibaren başta Kur Korumalı Mevduat (KKM) olmak üzere birbiri ardına döviz talebini baskılamaya ve Merkez Bankası’na döviz satışını zorunlu tutmaya yönelik politikaların uygulamaya konulduğunu ifade etti.

Kaybedenler liginde Türk Lirası ilk üçe girdi!

 DOLAR TL KURU NEREDEN NEREYE GELDİ?

2022 yılına 13 lira seviyesinde başlayan dolar TL kuru, geçen yıl sonunu 18,7 seviyesinden tamamladı. Dolar geçen yılın ilk yarısında yüzde 25’ten fazla değer kazanırken, ikinci yarıdaki artış ise yüzde 3’ün altında kaldı.

Öte yandan Aktaş’ın köşe yazısında, Türk Lirası’nın geçen yılın tamamında dolar dışındaki birçok para birimine karşı da değer kaybettiğini belirtildi. Türk Lirası’na karşı euro yüzde 30 oranında, Sterlin yüzde 26 civarında değer kazandı.

Halen savaş halinde olan iki ülkeden Rus Rublesi’nin Türk Lirası karşısındaki değer artışı yüzde 55’i bulurken, Ukrayna’nın para birimi Grivna ise TL’ye karşı yüzde 4 değer kazandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön