23 / 11 / 2024

Kayseri'deki Erciyes modeli kış turizmini cazip hale getirecek!

Kayseri'deki Erciyes modeli kış turizmini cazip hale getirecek!

Kış aylarının vazgeçilmez sporları arasında bulunan kayak turizmi, Türkiye'de ilk kez Kayseri'de uygulanan Erciyes A.Ş. modeliyle geniş tabana yayılıp, fiyat bakımından cazip hale getirilecek.





Sabancı Üniversitesi'nin Karaköy Minerva Han'daki İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) ile Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) işbirliğiyle bir panel düzenlendi. Paneli TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu yönetti, Gtiııey Marmara Turistik Otelciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren. Kayseri Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Cahid Çıngı, İPM Araştırmacısı ve TUYED üyesi Dr. Cenk Demiroğlıı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan uzman Şener Şen de konuşmacı olarak yer aldı. 

Kış turizmini geliştirmede Türkiye'nin ilk kamu modeli olarak ortaya çıkan ve arazilerin Kayseri Belediyesi'ne devredilerek öncelik almasına yol açan Erciyes A.Ş yapılanması hakkında bilgi veren Dr. Çıngı şunları söyledi: "Türkiye'de henüz bir dağ mevzuatı yok. Kış turizmini geliştirme noktasında öncelik alan Kayseri Belediyesi öncülüğünde kurulan Erciyes A.Ş. olarak, 300 milyon avroluk Anadolu tarihinin en büyük projesini hayata geçiriyoruz. Proje kapsamında 21 adet otel hizmet verecek. Erciyes Turizm Master Planı ile turizm sektöründen büyük bir pay alma niyetindeyiz." Modellerinin şimdi de Sivas Yıldızeli ve Erzurum Palandöken kayak merkezlerinde de uygulanacak olduğunu vurgulayan Dr. C'ıngı sözlerini şöyle noktaladı: "Buraların yönetimi de kamu tarafından tek elden yürütülecek. Belediye ve özel idareler eliyle yönetilecek kayak merkezleri, tıpkı Erciyes A.Ş'de olduğu gibi. bizlere kamu gücünü kullanma şansı tanıyor. İlk açıldığımız zaman halka bedava hizmet verdik. Bazen bilerek zarar ediyoruz. Fiyatlarımızı düşük tutuyoruz. Biz sezonluk 300 TL isterken, bazı kayak merkezleri günlük 130 TL istiyor. Kayak merkezlerinin işletme modelleri çok önemli. Burada mutlaka kamu gücü gerekiyor." 


115 MİLYON KAR SPORLARI MERAKLISI N AR İPM Araştırmacısı ve TUYED üyesi Dr. 

Cenk Demiroğlıı, 80 ülkede kayak turizmi yapıldığına dikkat çekerek "Dünyada 115 milyon kar sporları meraklısı var. Kayak "Türkiye olarak, bütün A İpler kadar kayak alanına sahibiz" diyen Dr. Demiroğlıı, sözlerini, "Ancak iklim değişikliği ile bu alan giderek daralıyor. Uluslararası araştırmalara göre, dünyada 2 milyon kilometrekare civarında kar örtüsü kayboluyor. Türkiye'de bir kayak merkezimizde 40 sene önce 1,4 metre kar varken, günümüzde kar I metrenin altına inmiş durumda. İklim değişikliği kış turizmi açısından belirleyicidir. Yapay kar çözümü en fazla 20 yıl idare eder. Bu yüzden Türkiye'nin bu alanda yeni olması nedeniyle yatırım planlamalarını doğru yapma gibi bir avantajı var" şeklinde sürdürdü. 

bin yatağımız bulunuyor. En büyük yatak kapasitesi Silahlı Kuvvetlere ait. Kış sezonunda Uludağ'ı günlük 15 bin kişi ziyaret ediyor. Hafta sonu trafik sıkışıyor. Bazen insanlar yol ve otopark yeterli değil diyorlar. Oysa bu tarihlerde yoğunluk çok. Yoksa Uludağ'da yerimiz var. Ancak biz işletmeci olarak Milli Park'tan dolayı kısıtlı hareket edebiliyoruz. Uludağ'da bir teleferik inşası var. Bu hat bittiği takdirde dünyanın en uzun teleferik hattı olacak. Şehre 20-25 dakikada ulaşım sağlanacak. Yazın günübirlikçi sayılarını artıracaktır" dedi. 


BAKANLIK YENİ BİR MASTER PLAN HAZIRLIYOR

merkezlerinin günlük 400 milyonu aşan ziyaretçi sayısı son 10 yıldır hiç değişmedi. Kayak turizmi tüm dünyada ciddi bir iç turizm hareketi yaratıyor. Almanya'da 14,6 milyon, İngiltere'de 6,3 milyon, Rusya'da 3,5 milyon, Hollanda'da ise 1 milyon kayakçı bulunuyor. Kış turizmine yılda 19 milyon kişi katılıyor. Bin 750 metre üzerinde 139 bin km2, 3 bin metre üzerinde ise 2 bin 220 km2'lik araziye sahip Türkiye'de kış turizmine katılan kişi sayısı 100 bin olarak tahmin ediliyor. Doğru büyüme modeli ile bu sayı rahatlıkla birkaç milyonu bulabilir." dedi. 


ULUDAĞ'A YENİ PİST GELİYOR 

Türkiye'nin en eski kış tatili merkezlerinden Uludağ'ın gelişimi ve bugünlere nasıl geldiğine ilişkin bilgiler aktaran GÜMTOB Başkanı Haluk Beceren, Uludağ'da turizmin Avusturya, İsviçre gibi bu işin merkezlerinde olduğunu belirterek, "Yaz turizmi ile başladı, kamu desteği ile değil de, özel sektörün çaba ve girişimleriyle bugüne geldi" dedi. 


Uludağ'a 2400 metreden başlayan yeni bir pist yapılacağını söyleyen Beceren. "7 Panelde Dünya Turizm Örgütü verilerini paylaşarak Türkiye'nin turizm payı ve gelirleri hakkında çeşitli rakamları veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Uzmanı Şener Şen. bakanlığın kış turizmi konusunda yeni bir master plan üzerinde çalıştığını, önümüzdeki yıl büyük olasılıkla planının açıklanacağını kaydetti. 


Turizmde planlanan 7 turizm yolundan birinin kış turizm yolu olduğunu söyleyen Şen. turizmin çeşitlendirilmesinde kış turizminin önemine dikkat çekti. Kış Turizmi için önemli olan destinasyonlar arasında gösterilen. Bursa Uludağ, Erzurum Palandöken. Kayaklı, Sarıkamış, Erciyes Dağı, Kocaeli Kartepe, Bolu Kartalkaya, Kastamonu İlgaz, İsparta Davraz'daki projeler ve planlanan yatırımlar hakkında bilgi veren Şen. "Türkiye'deki dağların tek başına master planının çıkarılması ve bir bütün olarak ele alınması gerekiyor." dedi. 

E Haber


Geri Dön