Cansel Turgut Yazıcı: Konut, kurumsal yatırımcı için cazip hale getirilmeli!
Kirada oturan vatandaşların oranı her geçen gün artarken insanların bütçelerinden en büyük payı barınmaya ayırdıklarını vurgulayan EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konutun, kurumsal yatırımcı için cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Barınmanın artık ciddi bir mali yük haline geldiğini kaydeden EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut fiyatlarındaki artışın özellikle büyük şehirlerdeki yoğun nüfus ve ekonomik sorunlar ile birleştiğinde sorunun çok yönlü derinleştiğini söyledi.
Açıklamasında artan kira fiyatlarının özellikle ara elemanların geçinememesine neden olduğundan büyük şehirlerde ara eleman bulmanı sorun haline geldiğini söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Acil yapılabilecek bir eylem de konuttan kira geliri elde edilmesinin kurumsal hâle getirilmesini cazip duruma getirecek özendirecek yatırım sistemini yaratmak olacaktır.” diye konuştu.
STK ve vakıflar bu konuda teşviklerle özendirilmeli
Yaptığı açıklamada konuttan kira geliri elde edilmesinin kurumsal hâle getirilmesi için yol haritası çizen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Sivil toplum kuruluşları, vakıflar bu konuda teşviklerle özendirilmeli. Yalnızca kurumsal yatırımcılar değil ülkedeki barınma sorununa dair öneriler sunan, uygulamalar geliştiren STK'lar çözüme katkı sağlayabilirler." dedi.
Açıklamasında "Konut kiralama amaçlı bazı kurumsal yapılar kurularak bunların kiralama amaçlı olarak konut inşa etmeleri ve kiralama yolu ile orta ve dar gelirli vatandaşa belli sürelerle mülk sağlaması projelendirilebilir." diyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, fakat buradaki sorunun ülkemizde konut yatırımının kendisini artık 25-30 seneden önce geri ödememesi olduğunu söyledi.
Bu yatırımlar kurumsal olunca daha da uzun sürede kendini amorte edeceğini kaydeden EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Kirayı arttırmayacak biçimde söz konusu bu sürenin 15 yıllara geri çekilecek biçimde üretim modelleri yaratılması gerekli." dedi.