29 / 04 / 2024

Kayseri'ye yeni OSB kurulacak!

Kayseri'ye yeni OSB kurulacak!

İç Anadolu Bölgesi'nin sanayi ve ticaret kenti olan Kayseri, ihracatta hedef büyüttü. Mobilya, metalden mamul eşyalar, gıda, yapı malzemeleri, plastik eşya, tekstil gibi sektörlerin öne çıktığı kentin geçen yıl ki ihracat rakamı 1 milyar 900 milyon dolar. ..



İç Anadolu Bölgesi’nin ticaret ve sanayi kenti olan Kayseri, elverişli ulaşım ve enerji olanaklarına sahip. Öyle ki demiryolu ve karayolu ağının kavşak noktası olması kentte sanayinin gelişmesinde önemli rol oynamış. Kentte, özellikle 1985’ten sonra uygulanan teşvik sistemi, teşvikli yatırım yapanların sayısını arttırmış ve çok sayıda büyük ölçekli işletmeler doğmuş. Bugün gelinen noktada ise Kayseri’de sanayi siciline kayıtlı işletmesi sayısı 3 bin 645. Kayseri işletme sayısı bakımından yüzde 3’lük oranla İstanbul, Bursa, Ankara,  İzmir  ve Konya’nın ardından 6’ncı sırada yer alıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü-2017 verileri Kayseri’de bulunan sanayi bölgelerindeki işletmelerinin yüzde 64’ünün mikro ölçekli, yüzde 26’sının küçük ölçekli, yüzde 8’inin orta ölçekli ve yüzde 2’sinin büyük ölçekli işletmeler olduğunu gösteriyor. 2017 yılını 1 milyar 900 milyon dolar civarında bir ihracatla kapatan Kayseri, bu yıl da ihracatta iddialı. Öyle ki Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2018 Ocak ayında Türkiye ihracatı yüzde 16,3 artarken, Kayseri’de ihracatın yüzde 27,09 arttığı göze çarpıyor. Katma değerli üretime yönelen kentin bu yılki ihracat hedefi ise 2,2 milyar dolar.

9 AR-GE MERKEZİ VAR

Capital'de yer alan habere göre, Ülkelerin ekonomik anlamda güçlenebilmesi katma değerli üretime ağırlık vermesinden geçiyor. Bu noktada ise AR-GE ve tasarım öne çıkıyor. Türkiye ekonomisinin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için de bu iki alana yatırım yapması şart. Bu gerçekten yola çıkan devlet 2016 yılında şirketlerin üzerindeki yatırım maliyetlerini hafifletmek için AR-GE ve tasarım faaliyetlerine bazı destek ve teşvikler verdi. AR-GE mevzuatında ilk defa ‘tasarım faaliyetleri’ de dahil edildi.

Bir sanayi ve ticaret merkezi olan Kayseri de AR-GE ve tasarımın önemini bilen kentlerden. Kayseri’de bugün itibarıyla 9 adet AR-GE ve tasarım merkezi var. Araştırma geliştirme ve tasarım alanlarında ciddi potansiyele sahip bir il için bu sayının yetersiz olduğunu düşünen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkam Mehmet Büyüksimitci, “Bu rakamları daha da yukarlara çıkarmak için KAYSO olarak üyelerimize her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. 2018 yılı içerisinde şehrimizdeki, AR-GE merkezlerinin sayısını en az dört katına çıkararak, katma değeri daha yüksek ürünler üretme adına gerekli gelişim ve dönüşümü sağlamayı amaçlıyoruz” diye anlatıyor.

3 OSB VAR

Kayseri’de 3 organize sanayi bölgesi (OSB), bir de üretim ağırlıklı serbest bölge var. Burada toplam 42 milyon metrekare alanda yaklaşık bin 700 civarında firma ile üretim yapılıyor. Ulaşım imkanları ve şirketlere sundukları avantajlarla kent ekonomisinin büyümesine katkı sağlayan OSB’ler yatırımlarını sürdürüyor. Kayseri İncesu OSB bunlardan biri. Bölgede 35 tesisin faaliyet gösterdiği ve 15 tesisin de inşaatın devam ettiğini belirten Kayseri İncesu OSB Yönetim Kumlu Başkanı Halit Özkaya, “Kayseri OSB’ye olan 15 dakikalık mesafemiz ile Kayseri OSB’de tesisi olup da ikinci tesis arayanlar için iyi bir alternatifiz. 2017 yılında elektrik şebekesi modernizasyonu yatırımlarımızı tamamladık. 2018 yılında da yatırımlarımız devam edecek” diye anlatıyor.

İhracata dayalı büyüme politikaları ile kalıcı bir ekonomik büyümenin sağlanabilmesi için şirketlerin teknolojilerini yenilemesi ve inovasyona ağırlık vermesi gerekiyor. Günümüz rekabet koşullarında katma değeri daha yüksek ürünler üretilmesi şart. Kayseri’deki sanayiciler de bu gerçekten yola çıkarak, katma değer yaratan sektörlere yönelmiş durumda. Kentte faaliyet gösteren ihracatçı firmalar, 150’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Öte yandan kent, önemli üretimlere imza atan büyük sanayi şirketlerine de ev sahipliği yapıyor. İstanbul Sanayi Odası’nın (ISO) en büyük sanayi firmaları listesinde 32 Kayserili şirket yer alıyor.

ISO verilerinde Türkiye’deki İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük iller dışında tutulduğunda Gaziantep’ten sonra Kayseri ikinci sırada bulunuyor. Kent, çevresinde yer alan 12 şehir için ticaret, lojistik ve sağlık merkezi konumunda. Endüstriyel tasarım tescil sıralamasında Türkiye’de 5’inci sırada olan şehir, Türkiye’nin 6’ncı büyük tekstil ihracatçısı durumunda.

BÜYÜKLÜKTE 3’ÜNCÜ SIRADA

Ayrıca şehirde 2005 yılında kurulan ve 2007 yılında devreye giren Erciyes Teknopark’ta 200’e yakın şirket faaliyet gösteriyor. Erciyes Teknopark; Erciyes Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası ortaklığı ile hizmet veriyor.

Teknopark, büyüklük ve kapasite bakımından Türkiye’de 3’üncü sırada konumlanıyor. 20 bin 300 metrekare kapalı alana sahip olan Erciyes Teknopark’ta 447 AR-GE projesi gerçekleşti. 290 AR-GE projesi de devam ediyor. Toplam 264 milyon TL AR-GE bütçesine sahip olan teknopark, ISO 9000 kalite yönetim belgesine sahip. Dolayısı ile tüm faaliyetlerinin tanımı ve iyileştirilmesi düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Öte yandan ‘Erban’ isimli melek yatırım ağı da 2016 yılında Hazine Müsteşarlığınca akredite edilerek, sayıları günümüzde l4’ü bulan melek yatırımcı ağları arasında yerini almış durumda. Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi’nde (ETTO) proje destekleme ve rehberlik faaliyetleri, üniversite-sanayi iş birliği faaliyetleri, kuluçka hizmetleri, patentleme, patent araştırma ve teknoloji pazarlama hizmetleri sunuluyor. Özellikle Sera programı kapsamında yürütülen kuluçka merkezi programlarından mezun olan çok başarılı girişimciler ilde başarılı ortaklıklar geliştirebiliyor.

MOBİLYA ÖNE ÇIKIYOR

Kayseri’deki sigortalı çalışan sayısı 352 bin civarında. Bunlardan yaklaşık 75 bini OSB’lerde ve serbest bölgede istihdam ediliyor. İlde 2017 yılı itibarıyla 3 bin 706 adet sanayi sicil belgeli sanayi tesisi bulunuyor. Kayseri’de üretim yapan bu işletmelerin sektörlerine göre dağılımına bakıldığında ilde; mobilya, metalden mamul eşyalar (çelik kapı, elektrikli ev aletleri), gıda (et ve et ürünleri dahil), yapı malzemeleri, plastik eşya, tekstil, makine, metal sanayi ve madencilik öne çıkıyor. Kentin ihracat verilerine göre en çok ihracat yapılan sektörler ise; demir- çelik-saç-iletken-maden, tekstil, elektrikli ev aletleri, mobilya, maden ürünleri, kimyasal-plastik ürünler, gıda, makine ve çelik kapı olarak sıralanıyor.

YENİ PROJELER GELİYOR

YENİ OSB KURULACAK Büyükşehir Belediyesi ile KAYSO 4’üncü OSB çalışmalarına devam ediyor. Yeni OSB'de 450 yatırımcı yer alacak. 10 milyon metrekarelik alan belirlenmiş durumda. Burada orta-yüksek ve yüksek teknoloji yatırımlarını teşvik edilecek

 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ Yine kent açısından son derece önemli olan ihtisasa OSB'ler konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla istişare sürüyor. Gıda Sanayi ihtisas OSB ve Savunma Sanayi İhtisas OSB konusunda çalışmalar devam ediyor. Katma değerli ürünler üretmek adına Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin Kayseri’de mutlaka olması gerektiği düşünülüyor. Bu yatırımların kente kazandırılması adına çalışılıyor.

HIZLI TREN VE HAYVANCILIK YATIRIMLARI Kent için olmazsa olmaz olarak düşünülen hızlı tren projesinin de bu yıl içerinde tamamlanarak yatırımlara başlanmasını bekleniyor. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi tarafından yürüten 5 milyon metrekarelik bir alanda faaliyet gösterecek olan Beydeğirmeni Toplu Besi Bölgesi Projesi de var. Türkiye’de bir ilk olacak olan projenin tamamlanması ile birlikte Kayseri, hayvancılık sektöründe ilk S il arasında yer alabilecek.


Geri Dön